Váltsak vagy se – munkahelyet?

Minden ötödik dolgozó magyar gondolkodik azon, hogy más munkába kezdjen, vagy már keresi is az új lehetőséget. A munkavállalók és munkakeresők negyede érzi egyre laposabbnak, üresnek és egyhangúnak a munkával töltött napjait, s véli úgy, hogy valahol máshol jobban tudná kamatoztatni a tehetségét. (A nyitó kép forrása: https://arbeits-abc.de)

A biztosnak vélt állás feladásától való félelem, a kellő anyagi biztonság elvesztése mellett, leginkább az információhiány akadály a munkahely-váltásban. A válaszadók több mint 60%-a nincs tisztában a képességeivel, ahogy a munkaerőpiac elvárásaival sem– derül ki a SkillX Technologies Zrt. legfrissebb felméréséből.

Az elmúlt évtizedek állandó és általános munkaerő-piaci trendjévé vált a munkaerőhiány, az egyenlőtlen és szakszerűtlen, strukturálisan nem megfelelő erőforrás, a munkavállalói önismeret hiánya és a munkahelyváltás.

A Pulzus Kutató által készített felmérés szerint a magyarok felének van munkája és nem tervez váltani. Leginkább a 40–59 évesek és a diplomások körében jellemző, hogy maradnak azon a munkahelyen, ahol vannak (64, illetve 56 százalékuk). Minden ötödik magyar gondolkodik azon, hogy valami másba kezdene, vagy már keresi is az új lehetőséget, ez leginkább a férfiakra jellemző. A válaszadók tizedének (többségében nőnek) egyáltalán nincs munkája, de szeretne találni. A 18–39-évesek ötöde, a 40–59 évesek tizede szeretne a munkaerőpiac résztvevője lenni.

A magyar dolgozók és munkakeresők negyede érzi egyre laposabbnak, üresnek és egyhangúnak a munkával töltött napjait, s véli úgy, hogy valahol máshol jobban tudná kamatoztatni a tehetségét. Ez főként a férfiakra, a fiatalokra, a diplomásokra jellemző érzés. Minden ötödik válaszadó régóta játszik a gondolattal, hogy más karrier után néz. A munkavállalók 7%-a olyan pályakezdő, aki nem biztos benne, miben tudna igazán kiteljesedni, s háromtizede érzi jól magát a munkahelyén, az „álommunkát” megtalálva – jellemzően a nők, az idősebbek és a diplomások.

A biztosnak vélt állás feladásától való félelem (46%), a megfelelő anyagi biztonság elvesztése (36%), s a „nem tudom, hol találhatnék jobbat” (32%) akadály leginkább a munkahelyváltásban. E félelmek leginkább a 40–59 éveseket tartják vissza. Érdekes, hogy az információhiányt a 18–39 és a 40–59 évesek is okként jelöltek meg, s hogy mindezeket a fővárosban említették a legtöbben. Az alapfokon végzettek féltik leginkább feladni a meglévő munkájukat, a diplomások számára a mostani munkahelyükön meglévő anyagi biztonság szerepel első számú visszatartó erőként. Kevesen (13%) érzik úgy, hogy nem értenek máshoz.

Munkahelyváltáskor a legjellemzőbb szempontok: a fizetés (67%), a képességeknek, kompetenciának való megfelelés (54%), a fejlődési lehetőség (51%) és a munkavégzés helye (49%). A fizetés (74%), a fejlődési lehetőség (67%), a továbbképzéseken való részvétel (57%), az előrelépés (52%) a 18-39 évesek számára a leginkább mérlegelt szempont, amikor munkahely-váltásról gondolkodnak. A diplomások számára az anyagiak (73%) után a fejlődési lehetőség (58%), s a képességeknek megfelelés (57%) a legfontosabb. Budapesten számít legjobban a fizetés (77%), s legkevésbé a cég hírneve (16%). 

A dolgozók, munkakeresők több mint háromötöde nincs tisztában a képességeivel, s a munkaerőpiac igényeivel. A nők magabiztosabbak, 39%-uk teljes mértékben ismeri önmagát és a lehetőségeit. Az életkor előrehaladtával növekszik a reális helyzetértékelés. A 18–39 évesek alig harmada (29%), a 40–59 évesek esetén 36%-nyian, a 60 évesek vagy idősebbek 58%-a teljes mértékben biztos magában. A kutatásból az is kiderült, hogy mindez nincs összefüggésben sem az iskolai végzettséggel, sem a lakóhellyel. Csaknem azonos mértékben magabiztosak az alap- és felsőfokú végzettségűek, s a településtípusok bontásában sem mutatkozik különbség.

A SkillX ingyenesen elérhető, hazai fejlesztésű karrier-tájékoztató személyzeti-munkaügyi szoftver, mely a munkavállalók képességeinek széles választékát és a munkaerőpiac valódi igényeit hangolja össze. Tárgyilagosan támogatja az álláskeresők reális önismeretének kialakítását teljes kompetencia-készletük feltérképezésével. Másodpercek alatt átszűri a teljes adatbázist, a kívánalmaknak leginkább megfelelő jelölteket állítva sorrendbe.