Orbán állítja: az EU és az USA beavatkozik a 2022-i választásokba

Orbán Brüsszelt és Washingtont a 2022-i választásokba való beavatkozással vádolta meg, és arra kérte szavazóit, hogy nacionalista kormányának tízéves eredményeit védjék meg – veszi át számos médium a Reuters tudósítását az október 23-i eseményekről. Kemény kihívója Márki-Zay Orbánnak, hisz’ hasonlóan konzervatív nézeteket vall.

Több tízezer támogatójához szólva a kormányfő azt állította, hogy Soros György megveszi a baloldali ellenzéket, de nemcsak a pénzét használja fel erre, hanem a médiát és a teljes hálózatát is – értelmezi a Reuters Orbán szavait, amit például az Euronews és a Deutsche Welleis közreadott.  De nem az számít, hogy mit akarnak ők Brüsszelben, Washingtonban, és a médiában, amit itthon Orbán szerint külföldről irányítanak, hanem az, hogy a magyarok saját maguk döntenek a sorsukról. Egyébként Orbán is épp arra hivatkozik, amire az ellenzék, hogy egységben az erő.

Márki-Zay beszédéből azt emelik ki, hogy ha megválasztják, az új kormány új alkotmányt ír, leszámol a korrupcióval, bevezeti az eurót és garantálja a független médiát. A közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett halad a Fidesz és az ellenzék, de a szavazók negyede egyelőre bizonytalan. Orbán azonban máris választási osztogatásba kezdett, 600 milliárd forintot ígért adóvisszatérítés formájában. Kitér az Orbán beszédében elhangzott brüsszeli tételmondatokra is, hogy az unió a lengyelekhez hasonlóan a magyar kormányt is ellenségként kezeli, de meg kell érteni végre, hogy „még a kommunisták sem tudtak legyőzni minket” – fogadták kitörő lelkesedéssel szavait a támogatói, akik „Brüsszel egyenlő a diktatúrával” táblákkal üzentek az ellenségnek.

A Bloomberg kis videóval és egy kormánypárti megszólalóval is tarkította az október 23-i összefoglalóját.

A világ egyik legnagyobb és tekintélyes arab hírügynöksége, az Al Jazeera egy Orbán-párti tüntetőt és egy ellenékit is megszólított október 23-án, de még Márki-Zay is nyilatkozott a tv-stábnak. Négy fő célt nevezett meg az előválasztások győztese, amit a bal- és a jobboldalon is akarnak: Magyarország legyen ismét demokrácia, jogállam, hogy működjék a piacgazdaság és maradjon az Európai Unió része.

A Voice of America Orbán beszédéből kiemelte azokat a negatív sablonokat, amelyek szerinte az ellenzék hatalomra jutásával fenyegetnek. Például azt, amit korábban is csináltak, hogy pénzügyileg romba döntik az országot. Csizmadia László úgy nyilatkozott, hogy a Békemenet demonstrálni kívánja Magyarország szuverenitását az unióban, miután az EU méltatlan támadást intézett a hazája ellen. A Veszprémből érkezett Csendes László szerint Orbán felvirágoztatta az országot, gazdasági mutatóit tekintve haladást ért el. Mindenre és mindenkire van és jut pénz – vélte. Németh Judit pedig úgy fogalmazott, hogy szerinte a baloldal képtelen a kormányzásra, semmi elképzelése sincs. Egy célja van, elűzni Orbánt, aki szerinte Európa legjobb politikusa.

A konzervatív amerikai National Interest lap Ukrajna gondjait sorolja: nem elég baj Zelenszkij államfőnek, hogy harcol az orosz szeparatistákkal, hogy küzd a korrupcióval, hogy nyakára nőnek a populisták, hogy nincs elég külföldi befektető és nem halad az uniós és NATO-tagfelvétel sem, mindezek tetejébe itt van neki a „keleti veszedelem” is Magyarország képében, amelyik

területeket akar visszacsatolni és bőkezűen támogatja a kárpátaljai magyarokat. Ám a helyzet, hogy miután uniós útlevelük van a helybéli magyarajkúaknak, fennáll a veszélye annak, hogy elhagyják hazájukat és kiürülnek a magyarlakta falvak.