Gazdasági nyitás: megnőtt a diákmunka iránti kereslet

Nem csupán az idénymunkák, hanem a járvány visszaszorítása nyomán újra nyitó vendéglátó- és szálláshelyeknek, a visszatérő rendezvényeknek, illetve a kereskedelmi cégeknek is sok munkás kézre van szükségük, ekként kiemelt szerep jut a diákmunkának – jelzi a Trenkwalder.

A világjárvány kitörését követő hónapokban a cégek elsőként a rugalmas körülmények között foglalkoztatott munkavállalóiktól, mindenekelőtt a diákoktól vettek búcsút. Emiatt a diákfoglalkoztatás a látványosan csökkent. A Trenkwalder minapi felméréséből kiderült: a diákoknak több mint a fele a járvány időszakában sokkal kevesebbet dolgozott, mint a járvány előtt, ötödük nagyjából ugyanannyit, és csak a többi dolgozott többet ebben az időszakban. Utóbbiak helyzeti előnye, hogy a nemrég még irodai környezetben zajló foglalkoztatás az online térbe költözött, és ehhez pedig a leggyorsabban a diákok alkalmazkodtak.

A KSH adatai szerint a 15–24 éves foglalkoztatottak száma 2020 júniusára 257 ezerre csökkent, az idén áprilisra 271 ezerre nőtt, és esély van rá, hogy a nyári hónapokban ez az érték megközelíti a 300 ezres szintet is, ami ebben a korcsoportban ismét 30 százalékos foglalkoztatási arányt eredményezne.

A Trenkwalder-felmérés szerint diákmunkát legtöbben alkalmi munkalehetőségként keresnek (a diákmunkát végzők 36 százaléka), folyamatos, a tanulmányokhoz kevésbé köthető munkavégzést 33% végez, és kis híján ugyanennyi a gyakornok az őket foglalkoztató cégnél.

A felmérésben részt vevő cégek mintegy 70 százaléka foglalkoztat diákokat, jellemzően tíznél kevesebbet. Főként rövid távon, a termelésben fordul elő nagyobb létszámú, akár 50 személyes diákcsoport alkalmazása. A cégek háromnegyede tartja a diákmunkát gyorsnak és rugalmasnak, 56 százalék gazdaságosnak (a diákmunkáért fizetett bért mindössze 15 százalék szja terheli),

Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy a munkaadók kétharmada a többi alkalmazottnál kevésbé megbízhatónak tartjaa diákokat – különösen fizikai területen.