Orbán családja és haverjai lopják Európa pénzét

Előre figyelmeztettük a magyar hatóságokat: találják meg annak a módját, hogy folytathassa az adott frekvencián működését a Klubrádió. De nem tettek semmit. Ezért most kötelezettségszegési eljárást indítunk Magyarország ellen, mert a telekommunikációs uniós szabályt nem tartotta meg – írta Vera Jourová, az Európai Bizottság egyik elnökhelyettese nem sokkal a szankcióról született döntést követően a Twitteren.

Az indoklásból megtudható az is, hogy a magyar médiahatóság döntése okán vált szükségessé az intézkedés, miután igencsak megkérdőjelezhető módon utasította el a Klubrádió fellebbezését. Idézi is a 2018-i 1972. számot viselő uniós direktívát, amely egyrészt az arányosságot, mint alapelvet követeli meg, másrészt azt, hogy senkit ne érhessen diszkrimináció. Az Európai Bizottság úgy találta, hogy nem tartotta meg a magyar médiahatóság az arányosság, a transzparencia követelményét, ezáltal jogsértést követett el. Ennek következményeként a Bizottság hivatalos jegyzéket küldött a magyar kormánynak, amelyben két hónapot ad arra, hogy a kormány érvekkel alátámassza döntését. Ha nem kap a Bizottság kielégítő választ a kifogásaira, akkor dönthet a kötelezettségszegési eljárás következő lépéséről, amit indoklásként el is küld majd Magyarországnak.

A német Tagesschau szinte azonnal beszámolt az Európai Bizottságnak a Klubrádió miatt hozott rendkívül szigorú és következetes döntéséről. Kiemelte: a rádió fellebbezését visszautasító döntés indoklása megkérdőjelezhető. A cikk utal az előzményekre, hogy óriási nemzetközi visszhangot kapott a rádió megfosztása a frekvencia használatától, és emiatt súlyosan kritizálták a magyar médiahatóságot. Idézet a cikkből: a Klubrádió a legfontosabb független rádió volt. Azonban Orbán Viktor 2010-i hatalomra jutásával a médiahatóság folyamatos nyomás alá helyezte; nemcsak vidéki, hanem a budapesti frekvenciáját is elvette.

Nem engedheti meg az unió, hogy zsarolják – összegzi a Der Spiegel Katarina Barley uniós képviselő gondolatait, aki annak kapcsán nyilatkozott, hogy az Európai Parlament be akarja perelni az Európai Bizottságot, mivel utóbbi késésben van a jogállamiság megsértése miatti szankciók kivetésével. Barley szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök hezitál Magyar- és Lengyelország ügyében, s ezzel helyrehozhatatlan károkat okoz Európának. Tegyük hozzá, a két politikusnő korábban kiválóan megértette egymást, Barley két éven át bizottsági alelnök volt. Az interjúban azzal érvel, hogy Orbán Viktor és a lengyel Jog és Igazságosság pártja megválasztásuk óta verik szét a jogállamot. Az unió nem tudta megakadályozni ezt, viszont már tovább tűrni sem lehet. Ám attól, hogy ez a két ország az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult tiltakozva az új feltételrendszer ellen, a bizottságnak alkalmaznia kellett volna az elfogadott határozatokat az abban meghatározott menetrend szerint. Hozzátette: az Európai bizottságnak nem kötelező a tanácsban részt vevő kormány és államfők döntését követnie és kizárólag az alapján cselekedni, márpedig, ha így tesz a továbbiakban is, akkor törvénysértést követ el. Tényleg azt gondolja valaki, hogyha egyszer Orbán haverjainak a zsebében köt ki és eltűnik a pénz (a covid-segélycsomag), akkor vissza tudja még valahogy szerezni az unió a jogtalan kifizetéseket?

Erről beszélt Daniel Freund német képviselő is szerdán az Európai Parlamentben; a korrupt autokrata Orbán újraválasztását nem támogathatja az Európai Unió.

Az Euronews részletes összefoglalót adott a vitáról, amelyben külön foglalkozott a német képviselő felszólalásával. Aki úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor jövőbeli sorsáról természetesen a magyar nép fog dönteni. Azonban biztosnak kell lennie az uniónak abban, hogy nem az ő pénzén fogják elcsalni a választásokat Magyarországon. Az unió a maga tétlenségével kárt okoz, mert

Orbán uniós pénzekből fog szavazatokat vásárolni magának, és tartja médiakontroll alatt a választási kampányt. Összeszámolta a politikus, hogy 24-szer vitáztak Orbánról az unióban, s ezek mind nem voltak képesek megállítani őt abban, hogy korrupt autokráciát építsen ki. Orbán családja és a barátai továbbra is lopják az uniós, a mi pénzünket.