Első EU-országként hazánkban olthatnak orosz és kínai vakcinával

Egy lépéssel ismét közelebb jutott Magyarország ahhoz, hogy az Európai Unióban elsőként jusson az orosz Szputnyik V vakcinához, miután szerdán megkapta az oltóanyag a magyar hatósági engedélyt a felhasználásra – adott hírt a Reuters a fejleményekről.

Szijjártó Péter a héten Moszkvába utazik, mert már a szerződés tervezetét meg is kapta az orosz partnertől a vakcina nagyobb tételben történő szállításáról. Persze magyar szakemberek már pár napok óta Moszkvában tartózkodnak. Ugyanakkor kutatók szkeptikusak a szer miatt alapvetően azért, mert túl gyorsan, mielőtt az összes klinikai vizsgálat befejeződött volna – elkezdték a tömeges oltást Oroszországban. Az orosz kormány 92%-is hatékonyságot jelentett be, de egyelőre nincsenek a szer hatékonyságát és megbízhatóságát bizonyító tudományos adatok.

Moszkva tegnap az Európai Unió illetékes hatóságához benyújtotta kérelmét a Szputnyik V regisztrációjára. Ha a már megkötött kínai szerződések nyomán megkezdődnek a szállítások, akkor szintén hazánk lesz az első piaca a kínai „Sinopharm1099. HK”-nak az Európai Unióban.

Az orosz Ria Novosztyi is megerősíti az értesülést, amely szerint valóban létrejött a szerződéstervezet a Szputnyik V magyarországi vásárlásáról – igaz a hírügynökség magyar forrásra és Szijjártó bejelentésére hivatkozik. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter bejelentette, hogy Oroszország maximálisan nyitott az együttműködésre.

Orbánéknak túl lassú az Európai Unió Covid-stratégiája, ezért rendel Magyarország kínai oltóanyagot – írja a Frankfurter Rundschau. Szerbia hasonlóképpen tett, eddig 1 millió dózis érkezett, 6 millió várható a következő szállítmánnyal. Ugyanez a helyzet az orosz Szputnyik V-vel, ami ellen tiltakozik a magyar ellenzékmert az Európai Unió egyiket sem engedélyezte, miközben milliókat oltottak már be velük mind Kínában, mind Oroszországban. Viszont a cikk megjegyzi, hogy a Szputnyik V az Astra Zeneca fejlesztéséhez hasonló oltóanyag, amit viszont már engedélyeztek. 

Magyarország és Marokkó közösen kutatja a nukleáris energiában rejlő lehetőségeket. Erre utal a Marocco World News portálon olvasott hír, amely szerint közös atomenergia-kutatásról, a tudományos eredmények megosztásáról, szakemberképzésről és közös tervek létrehozásáról írt alá nukleáris energetikai együttműködési megállapodást a magyar Energetikai Kutatóközpont és a Marokkói Atomenergiai és Technológiai Központ a marokkói fővárosban. A megállapodást a marokkói magyar nagykövet, Tromler Miklós a twitteren méltatta: az atomenergetikában folytatandó kutatások remélt felhasználási területe nemcsak az energiaipar, de az élelmiszergyártás, a mezőgazdaság és a gyógyszeripar is lesz. Mint az a cikkből kiderül, a nukleáris kutatásokról 2017-ben írtak alá először együttműködést, de ennek eredményeiről nem tudunk meg részleteket.

Az üzleti híreket közzétevő nemzetközi portál, a bne IntelliNews beszámol a Mercedes-Benz magyar gyártóegységének újabb 10 napos leállításáról alkatrészhiány miatt. A bejelentésre három nappal azután került sor, hogy újraindult a termelés az egyhónapos téli leállást követően. A Daimler egyik legsikeresebb autógyártója a kecskeméti, 2012 óta mintegy egymillió autót gyártott 4700 dolgozó foglalkoztatásával.

Az Audit is megviseli a járvány, ezen a héten áll át egy műszakra. A Suzuki egyelőre tartja a tempót, a gyártás a megszokott rend szerint zajlik. Hazánk számára az autógyártás, amely a gazdaság egyik hajtómotorja, rendkívül fontos, hisz’ az összes export ötödét teszi ki, a GDP-nek pedig az 5%-át. Az Orbán-kormány létrejötte óta gyakorlatilag megkettőzték gyártókapacitásukat a hazánkban működő autógyárak, tízmillió millió forintnyi értéket előállítva.

A világ egyik legnépszerűbb építészeti és dizájnportálja, a Dezeen képekkel gazdagon illusztrálva mutatja be, amint a Sou Fujimoto tervei alapján készülő városligeti zeneház építkezése a befejezéséhez közeledik. A tervező szerint a Zene Háza olyan emblematikus munka, amely példaként fog szolgálni a városfejlesztők számára ahhoz, miként lehet az épített környezet és a zöldterületek összhangját megteremteni.

A 9000 négyzetméteres múzeum csak egyike a beépítésre váró további múzeumoknak. Azaz az írás megerősíti, hogy a Zene Házát követi a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum felépítése.