Géniusz csak a miénk, senki másé

Most, amikor az ATV-csatornán folytatódik az ország legnépszerűbb fejtörőműsora, a Géniusz, muszáj megemlékezni egy felkészült, sokoldalú versenyző 12 éve tartó sikersorozatáról, arról, hogy képességeivel vetélytársai fölé nő, mindenből többet tud azoknál.

A már-már örökös bajnok, a maga egyszerűségével, a népi lélek ismeretével tarol, számára nincsenek nehéz kérdések, a választ azonnal tudja, „Gyurcsány”, mondja öt másodpercen belül, „Soros”, vágja rá a következőre, „Brüsszel” a kisujjában van, számára az atom nemcsak a kémiai elemek legkisebb részecskéje, hanem Paks is, csatáiban Waterloot veri a rezsiharc, Moszkvát pedig már-már otthonaként ismeri.

A mindig nyertes Géniusz a zsákfalvakból érkező hangfoszlányokat, a fociszurkolók rigmusait is képes értelmezni, beszéli az állatok nyelvét, és ha egyszer majd, dicsőségének teljében, visszavonul, akkor disznó–magyar szótárt is szerkeszthet, mert Rákay Philip, született Rákai Kálmán nevű rendezvényszervező, tömegbecslő, műsorvezető, filmrendező, néhány milliárd forintért biztosan besegít a nagy munkába, bár segítségre az örök nyertes ritkán szorul. 

Géniuszunk nemcsak ellenzékét, hanem az időt is megzabolázza, képes, a válaszadásra biztosított öt másodpercet négy évre tágítani, és ha ez valakinek nem tetszik, akkor meghosszabbítja Bicskéig. Igazából csak az ő akaratán múlik, hogy az ATV-csatorna folytathatja a kedvelt kvízműsort, mert az örökös Géniusz ezen most nem indul el.

A versenyzők tehát cserélődhetnek, lehetnek új arcok, és lehetnek kiesők, azaz csalódott vesztesek, de elképzelhető, hogy ez csak a látszat, az örökös Géniusz mégis beszáll a buliba, ő lehet a szabályokat alkotó zsűri, a másodperceket számláló óra, bárkinek megmondhatja, hogy mennyi ideje van hátra, és ezt az igényes közönség el is várja tőle.