Grafifest: első budapesti illusztrációs fesztivál

Egy olvasó ember számára azonnal felvillan Saint-Exupery Kis hercege, hiszen a szerző rajzai nyomán élnek szereplői bennünk, csak úgy, ahogyan Janikovszky Éva feledhetetlen történetei Réber László rajzaival, vagy T.S. Eliot Macskák könyve Szántó Piroska rajzaival. (Nyitó képünkön Madách. Az ember tragédiája Zichy Mihály illusztrációival.)

Mennyi kedves, szép élmény az irodalom és művészi illusztrációk jóvoltából! Ma pedig a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) tartott sajtóeseményen azt hallhattuk, a könyvkiadók szerint a mai olvasó nem igényli a művek illusztrálását. A hajdani, a Helikon Kiadó által kiadott gyönyörű könyvek már csak emlékeinkben élnek, és valóban a gyerekkönyveken kívül alig jut vizuális élmény az írott szó mellé.

Ennek újragondolása lenne az egyik cél, amikor az idei őszi Grafifest alkalmával először rendezik meg a budapesti illusztrációs fesztivál, amelyre pályázatot hirdettek, és augusztus 30-ig várják a pályamunkákat.

Mivel a PIM az alapítása óta kiemelt feladatának tartja az irodalmi illusztrációk gyűjtését és ösztönzését, ezért részt vállal a pályázat anyagának bemutatásában és díjazásában is.

A négy kategóriában meghirdetett pályázatra máris szép számmal érkeznek a munkák, hiszen e grafikai műfajban is sokan, nagy tehetséggel mutatnák meg magukat, ha megnyílnék a számukra a lehetőség. A mai művész – és a mai olvasó – számára nyilván új látvány lenne akár a jól ismert irodalmi művekhez is.  A pályázat először is a fikciós kategóriában, a gyermek vagy felnőtt szépirodalom (konkrét szöveghez kötött) illusztrálásában vár munkákat.  A második a non-fiction kategória, a harmadik pályázati téma három konkrét – az idén haláluk kerek évfordulója van – szerző műveinek illusztrálása: Ady Endre, Csáth Géza és Örkény István. A negyedik kategóriában a szöveg nélküli, tehát a  képkönyveket várja a zsűri.

A remény szerint augusztus végéig beérkező pályaműveket a szakmai zsűri döntése nyomán, október 16-án a díjátadót követő kiállításon nézheti meg az érdeklődő közönség egyrészt a Magyar Képzőművészeti Egyetem Barcsay Termében, másrészt a Petőfi Irodalmi Múzeumban október 30-ig. A tervek szerint a tárlat anyaga ezután az ország nagy városainkban és a külföldi magyar intézetekben is látható lesz, valamint egy kétnyelvű katalógus is készül.

A pályázat technikai részletei itt, tessék kattintani!