Túl messzire ment a propaganda – interjú a Riporterek Határok Nélkül elnökével

Soros Györgynek minimális szerepe van a Riporterek Határok Nélkül működésében, abszurd, ahogy a magyar kormány démonizálja őt – mondta a Népszavának Pierre Haski, a szervezet elnöke. Részlet az interjúból:

Pierre Haski; kép: AFP/Alexander Klein.

– Miként értékeli a magyar sajtó helyzetét? Az RSF legutóbbi kimutatása szerint Magyarország e tekintetben a 87. helyen áll a világ 180 országa közül.

– Ez rendkívül rossz helyezés egy uniós állam számára. Az EU-s államok többsége a 30-50 hely között található. A magyar sajtó esetében folyamatos romlás figyelhető meg. A kormányt emiatt közvetlen felelősség terheli, az általa meghozott törvények, vagy éppen a közszolgálati televízió rendkívül elfogult híradása miatt. A kormányhoz közel álló személyiségek, oligarchák veszik át az ellenőrzést a médiumok felett, majd esetenként bezárják őket. Magyarország nem az egyedüli Európában, ahol rosszabbodott a média helyzete, így összességében Európában is aggodalomra adnak okot a fejlemények.

– Mennyire nevezhető az Európai Unió, vagy akár az Európai Néppárt (EPP) hibájának, hogy idáig fajult a helyzet? Nem voltak-e túlságosan is elnézőek Magyarországgal, illetve a Fidesszel szemben?

– Alapvetően az volt a gond, az EU-ban korábban senki sem látta előre, hogy egy tagországban felmerülhetnek ilyen problémák, s egyáltalán lehetségessé válik az, hogy visszafejlődik a demokratikus intézményrendszer. De példaként említhetném a Brexit következményeit is: olyanra sem volt még példa az Unióban, hogy egy tagország távozzék, így ilyen esetre sem volt felkészülve az Unió. Az egységes Európa teljesen más alapokon jött létre: éppen befogadta azokat az államokat, ahol a diktatúra után szabadságot, demokráciát akartak az emberek. Egy diktatórikus berendezkedésű állam nem csatlakozhatott az Unióhoz, hiszen az EU nem csak gazdasági, hanem közös értékeken alapuló közösség…”

A Népszava teljes beszélgetése >>> (Tessék kattintani!)