Ki az az Áder János?

Ha Orbán a szélsőjobb irányába kisodródik az uniós választások során, az eltávolítja a német befektetőket Magyarországtól – állította Günther Oettinger uniós biztos a Reinische Postnak adott interjúban, amit a Der Standardtól kezdve számos mértékadó német nyelvű lap átvett. Erre épp akkor kerülhet sor, amikor a Mercedes Benz épp megduplázta termelési kapacitását, és a német, francia befektetők mélyen beágyazódtak a magyar iparba.

Ugyanakkor Oettinger reméli, hogy Orbán csak játékot űz a populizmusból, nem fog csatlakozni sem Salvini, sem Le Pen mozgalmához. Amúgy is kevés a hasonlóság köztük, Le Pen szét akarja verni az uniót, Orbánnak azonban szüksége van az uniós piacra. Arra utaló jelek vannak, hogy Orbán Európa-párti bizottsági elnököt akar látni vezető poszton, ami egyben azt is jelzi, hogy Európa közepén jelölte ki magának a helyet.

Másrészről Oettinger úgy véli, hogy az Európai Unió védelmet nyújt Trump elnökségével szemben. Ha mégis bevezet Trump büntetővámokat, akkor a németek vissza fognak vágni, s majd azon veszi magát észre Trump, hogy kiszorult egy 510 milliós piacról. Jobb, ha háromszor átgondolja Trump mit tesz, mert a németek egyedül is meg fogják állni a helyüket.

Autokraták tavaszi virágzása címmel a tekintélyes Rolling Stone magazin Orbán Fehér Ház-i látogatását teszi mérlegre, és arra jut, hogy Trump ezzel legitimálta a magyar kormányfőt. Orbán, ha akarta volna, akkor sem tudott volna jobb forgatókönyvet írni arra, ami a szemünk előtt zajlott az ovális irodában. Orbán aranyos színű nyakkendőjében ücsörögve hallgatta, amint az odacsődített újságírók gyűrűjében a szabad világot jelképező ország vezetője dicshimnuszt zengett róla: egész Európa nagyra becsült vezetője, kiváló munkát végez, megvédi az országát. Ez egyenesen Grand Slam az Orbán-csapat számára – írta Andy Krollnak, a cikk szerzőjének a találkozót követően sms-ben Orbán egykori amerikai lobbistája, aki azért kapta a fizetését, hogy a kongresszustól kezdve mindenhol jó színben tüntesse a magyar kormányt. Mielőtt Steve Bannon meg a Breibart News színre lépett volna (előbbiek Trump jobbkezének számítottak egy szélsőjobbos médiummal megspékelve)

Orbán már akkor démonizálta a bevándorlókat, támadta a médiát és gyűlöletbeszéddel ismét hatalomra jutott. Viszont legalább sikerült azt elérnie, hogy liberalizmus-gyűlöletével az amerikai törvényhozásban kétpárti egységet teremtett a megítélése. Egyesek azt akarták, Trump kérje számon antidemokratikus intézkedéseit, míg képviselők másik csoportja a találkozó lemondását követelte. Nem volt meglepetés, hogy Trump figyelmen kívül hagyta kéréseiket. Angela Merkelt is lenézte, viszont körbeudvarolta Putyin elnököt meg Dutertát, a fülöp-szigeteki államfőt.

Úgy látszik, Orbán kijátszotta Trumpot – ezt már Márki-Zay Péter mondta Krollnak, mert még arra sem tett ígéretet a magyar kormányfő Washingtonban, hogy a parlamenttel ratifikáltatja a nemrég aláírt Védelmi Együttműködési Megállapodást. A hódmezővásárhelyi polgármester és Kész Zoltán az amerikai külügyminisztériumban folytatott tárgyalásai után beszélt a cikk szerzőjével, s elmondta, kíváncsiak voltak a tárcánál, mi lehet az alternatíva Orbán után. Egy republikánus kongresszusi alkalmazott pedig úgy fogalmazott, sikerült Orbánnak úgy pozícionálnia magát, hogy Trump és Merkel, pontosabban Trump és az unió között Orbán legyen a hatalmi harc brókere. A cikk azzal a mondattal fejeződik be, Márki-Zayt idézve, hogy az elmúlt 1000 év legkorruptabb rendszere lett Magyarország.

Nem fogja a történelem üdvözölni az Orbánt dicsőítő konzervatívokat címmel a Washington Examiner is alapos értékelést ad a Fehér Ház-i vizitnek. Látványosan konzervatív lap lévén sem átallja lerántani a leplet az Orbán-kormány visszásságairól, még Mészáros Lőrincre is kitérve:

„…Take Lőrinc Mészáros, the mayor of Orbán’s home village of Felcsút. A former gas engineer, he is now the second-richest man in Hungary, having made his fortune on EU-funded government contracts. When asked once to what he owed his success, he responded: “God, luck, and Viktor Orbán.”

Megállapítja: Magyarország még nem Oroszország és nem Törökország. De az odavezető úton halad.

Az International Business Times cikkének címében kérdi: ki az az Áder János? Látszólag semmiben nem különbözik Orbán Viktortól – szögezi le rögtön:

Who Is Hungarian President Janos Ader? Not Much Different Than Prime Minister Viktor Orban

Legalábbis, amikor sorra veszi az írás, milyen ígéretet tett Áder a globális felmelegedés megállítására országa nevében. De csak járatta a száját, mert semmit sem valósított meg belőle, de nem csoda, hisz’ ebben az országban minden Orbánon múlik.