Guttmann Béla – Lisszabon

A Budapesten született Guttmann Béla játékosként négy alkalommal ölthette magára a címeres mezt, edzői pályafutása alatt pedig tucatnyi ország 25 csapatnál dolgozott. Megfordult Ausztriában, Hollandiában, Romániában, Olaszországban, Argentínában, Cipruson, Brazíliában, Uruguayban, Svájcban és Görögországban is, ám legnagyobb sikereit Portugáliában érte el.

Előbb, az 1958/59. idényben bajnok lett az FC Portóval, ám a következő szezonban már a nagy riválist, a Benficát irányította. A lisszaboni együttessel, a „Sasokkal” 1961-ben és 1962-ben megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, kétszer nyert portugál bajnokságot, egyszer pedig portugál kupát, és ő fedezte fel minden idők egyik legjobb futballistáját, Eusebiót.

Guttmann karrierje csúcsán haraggal távozott Lisszabonból, s bár még 1973-ig aktív volt, portugáliai sikereit nem tudta megismételni. A legenda szerint távozásakor Guttmann megátkozta a Benficát, hogy nélküle száz évig nem nyer európai kupát, és a csapat azóta valóban hét finálét bukott el.

A szoborállítás ötletét Konkoly Norbert lisszaboni nagykövet fél évvel az avatást megelőzően vetette fel Luís Filipe Vieirának, a Benfica elnökének. Az élénk médiaérdeklődés közepette lebonyolított ünnepségen – amelyet a klub alapításának 110. évfordulóján rendeztek – a szónokok úgy vélekedtek, hogy a szoborral Guttmann Béla végleg visszatért a Benficához.

Köszönöm Abelovszky György diplomatának lisszaboni segítségét. (A szerző)