Gyalogoskoszt a szakácskirálytól

Bevált gasztro-koncepcióval érkezik Budára Bíró Lajos, az ország egyik legismertebb séfje . A Bocuse d’Or Akadémia egykori elnöke jóformán valamennyi éttermi műfajban – pesti bisztró, vidéki vendéglő, streetfood büfé – kipróbálta magát: sikeresen. (A nyitó kép forrása: https://www.lecker-gekocht.de)

„A budai Széll Kálmán tér környéke közlekedés szempontjából is a főváros egyik legszerencsésebb helyszíne. Ráadásul van ott egy olyan piac, ahol – ellentétben a többi, budai piaccal – nem hat idegennek a magas minőségű streetfood – magyarra talán ekként fordítható: gyalogoskoszt, utcai kaja. Felvágottakban, sajtokban, kávéban például már eddig is megvolt itt az a szint, amit mi is képviselünk az ételeinkkel” – indokolta a séf, hogy miért éppen a Fény utcai piacot választotta az új „Buja Disznó” helyszínéül. Az étterem egyébként már meg is nyílt.

A főszereplő e helyütt is a megunhatatlan rántott hús, miként az előző helyszínen, a Hold utcai piacon is volt. Kedvelt a rántott csirkecomb és rántott kacsamáj; várhatóan állandó étel lesz a pirított sertésmáj és a sült kolbász is. Minden hétre készülnek majd egy főzelékkel, amelyet keddtől csütörtökig lehet majd kipróbálni, hogy aztán péntekenként átvegye a főszerepet a klasszikus sólet.

Az új étteremnyitásnak a vietnami nemzeti étel, a pho leves rajongói is örülhetnek, mert a „Buja Disznó”-ban biztosan kínálják majd a tiroli májgombóccal kombinált változatát is. A szombat mindig egy különleges reggelivel kezdődik, olyan ínycsiklandó kombinációkat vonultat fel, mint például a bundás kenyér spenóttal és rákkal. És a folytatás sem lesz unalmas – ígéri a séf. Havonta kétszer számíthatnak a vendégek egy-egy nem mindennapi fogásra, mint például a rákkal készülő steak.

A járvány miatt kénytelen volt a „Buja Disznó” stábja beletanulni a kiszállításba, így hamarosan a budaiak is kipróbálhatják házhoz rendelhető fogásokat.

Vélemény, hozzászólás?