Sok országban még nem törölték el halálbüntetést – Kína a kivégzési statisztika élén

Az Amnesty International tavaly 20 országban – az utóbbi öt évben a legtöbb – összesen 883 kivégzést dokumentált, 53%-kal többet, mint 2021-ben, amikor 579 kivégzés történt. A szervezet 2017-ben 993 kivégzést regisztrált. (A nyitó kép forrása: The New York Times.)

Tavaly is Kínában végezték ki a legtöbb embert, és ez annak ellenére is állítható, hogy a pontos szám nem ismert, hiszen ez az adat (is) államtitoknak minősül.

Más országok esetében is hasonló az állapot. Az Amnesty International által nyilvántartott számok ennek megfelelően nem tartalmazzák azt a feltehetően sok ezer kivégzést, amit a halálbüntetést széles körben alkalmazó országokban, Kínában, Vietnamban, Észak-Koreban és másutt hajtanak végre.

A legtöbb kivégzésre Kínában (több ezer), Iránban (legalább 576), Szaúd-Arábiában (196), Egyiptomban (24) és az Egyesült Államokban (18) került sor.

Tavaly (Kínát nem számítva) a kivégzések 93%-át a Közel-Keleten és Észak-Afrikában hajtották végre. Szaúd-Arábiában a 2022-ben végrehajtott 196 kivégzés az ország elmúlt harminc évének legmagasabb ismert adata.  A kivégzések közül összesen 13 esetben volt az áldozat nő: Iránban 12, Szaúd-Arábiában pedig egy nő kivégzéséről tudunk.

Az Amnesty International tavaly 20 országban dokumentált kivégzéseket; tavalyelőtt még „csak” 18-ban.   

Kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt legalább 325 kivégzés történt: Iránban (255), Szaúd-Arábiában (57), Szingapúrban (11) és Kínában (nem ismert a pontos szám). A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatti kivégzések kiszámításakor az Amnesty International kutatási módszertanának megfelelően Kína esetében kettővel számoltunk.

Legalább 3 nyilvános kivégzést hajtottak végre: Afganisztánban legalább egyet és Iránban kettőt.  

Iránban legalább öt olyan embert végeztek ki, akiket kiskorúként (18 éves kor alatt) elkövetetett bűncselekményekért ítéltek halálra. Öt országban folytatódtak a kivégzések: Afganisztánban, Kuvaitban, Mianmarban, Palesztinában és Szingapúrban.

Tavalyelőtt még történtek kivégzések (amik az Amnesty tudomására jutottak) Botswanában, az Egyesült Arab Emírségekben és Ománban, tavaly viszont már nem.   

A múlt évben alkalmazott kivégzési módszerek a lefejezés, az akasztás, a halálos injekció beadása és a golyó általi halál voltak.

Az Amnesty International kutatásai szerint 2022-ben 52 országban legalább 2106 új halálos ítéletet hoztak. Ugyanez a szám 2021-ben 56 országban 2052 volt. A nemzetközi szervezet 26 országban talált bizonyítékot arra, hogy a halálos ítéleteket enyhítették vagy az elítéltek kegyelmet kaptak. Öt országban (Bahrein, a Comore-szigeteken, Laoszban, Nigerben és Dél-Koreában) néhány év után tavaly újra halálra ítéltek embereket.

Négy országban legalább 28 halálra ítélt foglyot tisztáztak a vádak alól: Kenya (20), Marokkó/Nyugat-Szahara (1), az USA (2) és Zimbabwe (5). A múlt végén legalább 28 282 ember volt siralomházban.  

Hat országban 2022-ben törölték el teljesen vagy részlegesen a halálbüntetést. Kazahsztánban, Pápua Új-Guineában, Sierra Leonéban és a Közép-afrikai Köztársaságban teljesen felszámolták a kivégzéseket, Egyenlítői-Guineában és Zambiában pedig a belső jog szerinti bűncselekményekhez kapcsolódó halálbüntetéseket törölték el.

A múlt év végén 112 országban szűnt meg a valamilyen meghatározott bűncselekmény következtében kiszabott halálbüntetés; kilenc ország a belső jog szerinti bűncselekmények tekintetében tiltotta meg a kivégzéseket.

Az Egyesült Államok maradt a térség egyetlen olyan országa, ahol már a tizennegyedik egymást követő éve hajtanak végre kivégzéseket. A végrehajtott kivégzések száma tavaly 18-ra nőtt; 2021-ben a szám 11 volt.  

Voltak pozitív és negatív fejlemények is a régióban. Kate Brown leköszönő oregoni kormányzó az összes halálos ítéletet enyhítette az államban. Guyanában, Trinidad és Tobagóban, valamint az Egyesült Államokban viszont már hatodik éve folyamatosan ítélnek halálra embereket.

Az Amnesty International kutatásai szerint 2021-hez képest nyolc országban (Afganisztán, Banglades, Kína, Japán, Mianmar, Észak-Korea, Szingapúr és Vietnám) növekedett a kivégzések száma. A friss halálos ítéletek száma 5%-kal nőtt: 2021-ben 819, 2022-ben 861 halálos ítéletet regisztrált az Amnesty.

A mianmari katonaság négy évtized óta először hajtott végre ismét kivégzéseket, a többi között két, vezető ellenzéki politikust öltek meg. Újra történtek kivégzések Szingapúrban és Afganisztánban is.

Pápua-Új-Guinea lett a térség 21. országa, amelyik eltörölte a halálbüntetést minden bűncselekmény esetében.

Belaruszban egy kivégzés történt tavaly. Kazahasztán viszont minden bűncselekményre vonatkozóan eltörölte a halálbüntetést, és törvénybe iktatta az ENSZ erről szóló egyezményét is. Oroszország és Tádzsikisztán 2022-ben is megtartotta a kivégzésekre vonatkozó moratóriumot.

A közel-keleti és észak-afrikai térségben a nyilvántartott kivégzések száma a múlt egy évben 59%-kal nőtt: 2021-ben 520, tavaly már 825 kivégzés történt. A kivégzések 94%-át Iránban (70%) és Szaúd-Arábiában (24%) hajtották végre. Kuvaitban és Palesztinában 2017 óta először ismét végeztek ki embereket.

A térségben nyilvántartott halálos ítéletek száma ugyanakkor enyhén csökkent: 2021-ben 834 halálos ítéletet hoztak (17 országban), ez a szám 2022-re 827-re csökkent (16 országban).

A Szubszaharai Afrikában kétharmadával csökkent a kivégzések száma: 2021-ben 33, tavaly pedig 11 embert végeztek ki két országban, Szomáliában és Dél-Szudánban.  Csökkent a térségben nyilvántartott halálos ítéletek száma is: 2021-ben 373 halálbüntetést mondtak ki, 2022-ben pedig 298-at, tehát ötödével kevesebbet, mint esztendővel előtte. A közel-keleti és észak-afrikai régióhoz hasonlóan ott is kevesebb ország (16) hozott 2022-ben halálos ítéleteket. Ez a szám 2021-ben még 19 volt.

A halálbüntetést teljesen eltörlő országok között volt tavaly Sierra Leone és a Közép-afrikai Köztársaság. Egyenlítői-Guinea és Zambia viszont csak a belső joguk szerinti bűncselekmények esetében tiltotta meg a kivégzéseket.