Győr többet érdemel(ne) – Hajós Alfréd forog a sírjában

Egy idézettel kezdem: „…Az új strandfürdőt 1931 nyarán vehették birtokba a győriek. Korábban egy tutajuszoda állt a Mosoni-Dunán, amely már nem elégítette ki a város igényeit, így medencék és hozzá tartozó öltözőépület építését határozták el. A Hajós Alfréd által tervezett együttes nemcsak az országban először alkalmazott klórtisztításos technológia miatt számított úttörőnek, hanem letisztult formálása és tiszta funkcionalitása is újdonság volt a városban…” (Forrás: Modern Győr) (Nyitó képeinken: a győri uszoda ma; a nyitás után, jó nyolc és fél évtizeddel ezelőtt; az 1960-as években a Rába-hídról; foto Will József.)

És még mindig onnan, miután a Modern Győr is idézett, amikor ekként folytatta: a korabeli kritika szerint (még ha az kicsit túlzónak hat is) a győriek nyitottan fogadták az elegáns idegent:

[…] A nagy kultúrájú város intelligenciája és munkássága a megnyitás után tömegesen és boldog örömmel kereste fel a tényleg „hiányt pótló” intézményt, mely nemcsak érdekes külső megjelenése, hanem újszerű, a nívós nyugat-európai fürdőintézményekre emlékeztető kényelmes berendezése révén egy csapásra nagy népszerűségre tett szert…”

Lehetne, persze, többet is írni a 88 esztendővel ezelőtti eseményről, de most inkább a jelenlegi helyzetről van mondanivalónk, melynek lényege: az 1931-ben fölavatott Győri Versenyuszoda ma már csak madártávlatból (vagy még messzebbről) emlékeztet egykor fényére. Holott – meggyőződésem, és mindazon ma még lelkes győri lokálpatrióták meggyőződése – meg lehetett, sőt, KELLETT volna őrizni e mára műemléknek (vagy csak helyi védelmet élvezőnek?) számító sport- és szabadidő-centrumot, az északnyugat-dunántúli nagyváros úszó- és vízilabda-sportjának a fellegvárát…

…amelyet (a Wikipédia szerint) Hajós Alfréd (Budapest, *1878. február 1. – Budapest, †1955. november 12.) építészmérnök, gyorsúszó, labdarúgó, labdarúgó-játékvezető, sportújságíró (Pesti Napló, Sportvilág), a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, az első magyar olimpiai bajnok tervezett. – Szeretném, ha tévednék, ám nem leltem e nagyszerű ember emléktábláját a győri strandon. Egykori lakóhelyén, a budapest-belvárosi Báthori utcában az 5. számú ház falán viszont igen. Elneveztek Győrött egy isten háta mögötti utcácskát Hajós Alfrédról: a Rábca-töltés és a zsidótemető között, még szerencse, kőhajításnyira van tőle az Olimpia utca…

Győri ismerőseimtől értesültem a számukra különösen jó hírről, hogy pünkösd vasárnapján megnyílik „a győri uszoda”, a Hajós Alfréd által tervezett létesítmény a Mosoni-Duna és a Rába által határolt félszigeten, melynek másik ékessége a Rába-szabályozó gróf Cziráky Béla emlékére emelt obeliszk. Az uszodanyitás-hírnek örvendők csaknem valamennyien nosztalgiázni szeretnének a gyermek- és ifjúkorukat fölidéző helyen abban a reményben, hogy mindent (csaknem) olyan formában-állapotban látnak viszont, mint egykoron, amikor a Győr-Sopron megyei Víz- és Csatornaművek (tulajdonolta?) kezelte „a győri uszodát”, és a rendet meg tisztaságot megkövetelő, ikonikus személyiséggé magasztosult Winkler Mihály volt a létesítmény egyszemélyi gondnoka, felügyelője, vezetője.   

„…Ég a napmelegtől a száraz szik sarja…” 

A jelképpé magasztosult Cziráky-obeliszk.

Miként a helyszínre küldött fotoriporterünk képeiből kiderül, mára csak a Hajós-féle főépület sziluettje és az „égig érő” nyárfák meg néhány hárs maradtak meg. Megvan, szerencsére, az olimpiai bajnok építészmérnök (és újságíró!) által tervezett 50 méteres (verseny)úszó-medence (megannyi nagyszerű vízilabda-mérkőzés helyszíne is), továbbá a gyermekmedence.

A műemlék (vagy csak helyi védelmet élvező?) uszoda – hadd írja ide meggyőződéssel a krónikás! – a jövőt is figyelembe vevő tervezőnek köszönhetően máig megállja a helyét, főként azért, mert mellette közben megépült az ország egyik legszebb és legkorszerűbb fürdőkomplexuma, továbbá a 21. századi ember igényei szerint más uszodák is létesültek. A RábaQuelle vízi paradicsom jól ismert a környező országokban is, rendszeres vendégei szlovákok, osztrákok, helyiek, máshonnan érkezettek egyaránt nem sajnálják az ezreseket a belépőre és szolgáltatásaira. (Hát még ha a mostaniaknál nagyobbak lennének az átöltöző-kabinok és világítás is lenne bennük, továbbá néhány centrifugát is elhelyeznének az öltözőtérben…)

Vissza eredeti témánkhoz! Fotósunk felvételei is bizonyítják: már rég megérett a felújításra Hajós Alfréd alkotása. Messziről csábító a nagy medence az azúrkék vízével, de közelről látszik az „adj, uramisten, de rögtön” jellegű „karbantartás”. A zuhanyozós lábmosóban alig vagy egyáltalán nincs víz, mert elfolyik a fekete műanyag fóliával „szigetelt” lefolyókon át.

A medencelépcsők felületét szétmarta a klóros víz, a le- és feljutást segíteni hivatott korlátokról lepereg a rozsdát eltakarni hivatott sokszoros festékréteg. A medencék körül eltűntek a sakktáblára emlékeztető egykori nagy járólapok, a pihenést, napozást szolgáló széles lépcsők is mállanak, ezért helyenként műfüvet utánzó zöld lepelt borítottak rájuk. Ugyanez elkelne a strand pihenő-, napozó-, játszóterületein is, ahol hatalmas foltokban kiégett a fű (ami egyébként a még zöld részeken is hiánycikk).

A főépület Mosoni-Duna felőli oldalán törmelékhalmok és hulladékkal teli konténer éktelenkednek.. 

…és az üzemeltetők arra sem vették a fáradságot, hogy a mindenekelőtt a gyerekek számára balesetveszélyes napozópad elkorhadt, eltörött léceit eltüntessék.

Hajós Alfréd kitűnő ízléssel és szerfölött célszerűen megtervezett öltöző- és szolgáltató-épülete különösen siralmas állapotban van – látható fotósunk felvételein. Azért, hogy eltüntessék az eredeti vakolat hibáit, a már rég nem működő büfét, az öltözők bejáratait, hatalmas, oda nem illő reklámmolinóval borították be az épületet. Az egykor élettel teli, derűt és jókedvet sugárzó, úszóversenyek és vízipóló-meccsek páholyának számított teraszon gaz nő, talán már a mozaiklap is ripityára töredezett… „Természetesen” az öltözők sem működnek, sem fönt, sem lent, és a földszinti fürdővezetői irodát, elsősegélynyújtó helyiséget, fagylaltozót is „jótékony” molinó takarja.

Képeslapként árusított pillanatkép a győri strandról a II. világháború előtt; kép: Dobos-fotó.

Helyben élő informátorainktól tudható, hogy állítólag már az idén elkezdődött volna a Hajós Alfréd-féle győri uszoda teljes körű fölújítása; látványos vízi élményparkká alakítására az állami költségvetéstől is vár pénzt a város. Az ígéret a parlamenti választás előtt elhangzott, és remény szerint teljesülni is fog.

Győr ugyanis megérdemli, sőt, ennél többet is érdemel(ne).

Győri panorámarészlet a Hajós Alfréd tervezte uszodából. Hát nem csodálatos?!

OLVASÓINK TÁJÉKOZTATÁSÁRA

Írásunkat ma, 2019. június 10-én 14 óra 58 perckor elküldtük Horváth Cs. Attila úrnak, a Győri Rába Quelle Fürdő általános Igazgatójának azzal a kéréssel, hogy közölje véleményét szerkesztőségünkkel (azaz olvasóinkkal) a cikkben írtakkal kapcsolatban. A címzett 2019. június 11-én 9 óra 2 perckor elolvasta az Infovilág levelét. Ekként várható a reagálása is.