Nemzetközi tiltakozás Orbánék zavarórepülése ellen

Ha hír érkezik, naponta akár két cikkben is beszámol a Korea Times a Hableány mentési munkálatainak állásáról. Így írt arról, hogy már 20 holttestet sikerült megtalálni és kiemelni a Dunából, de továbbra sem találnak hét koreai áldozatot illetve kis hajó kapitányát sem. Kétséges, hogy kedd előtt ki tudnák emelni a hajótestet. A búvároknak ugyanis biztonságosan kell rögzíteniük a hevedereket, hogy a művelet sikeres legyen. A nemzetközi sajtó egyébként meglehetős részletességgel foglalkozik továbbra is a témával, a Voice of Americatól kezdve a szaklapokig folyamatos figyelem kíséri a mentési munkálatokat

Nem csitul a magyar kormány twitter oldalára kitett Nagy-Magyarország illusztrációja körüli botrány sem, mert Bukarest és Ljubljana után most már Zágráb is tiltakozik – számol be az angol nyelvű Total Croatia News portál, ami a horvát Večernji list cikkére hivatkozik. A hamis történelmi kontextusban láttatott Horvátország és a múlt elbukott területi követelésének a népszerűsítése elfogadhatatlan a horvát külügyminisztérium számára is. Történelmi tényeket hamisít ezzel a magyar kormány.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Orbán Viktor nemzetközi kommunikációs oldalán jelent meg a még 1921-ben készült az a rajz, amelyen az egykori Nagy-Magyarországból 5 kéz tép/markol ki területeket. A cikk idézi még Potápi János államtitkárt is az About Hungary weboldalról, aki szerint Trianon szétverte és tönkretette a magyar társadalmat, a gazdasági és politikai életét egyaránt. A horvát portál tömören értékeli az „About Hungary”-ról kialakított véleményét is, amely szerint angol és német nyelvű, pozitív tartalmú cikkeket jelent meg a magyar kormány munkájáról, ellenben rendszeresen éles kritikával illeti az uniós intézményeket és intézkedéseit. A magyar kormány állítólag biztosította a horvát külügyminisztériumot arról, hogy nem támaszt területi követeléseket Horvátországgal szemben, csupán a június 4-i évforduló illusztrációja akart lenni.

Szlovénia az elsők között tiltakozott, a kormánnyal ellentetében azonban az ellenzéki párt, az SNS nem reagált a botrányra, aminek a Total Croatia News szerint az a magyarázata, hogy az ellenzéki párt vezetője, Janez Jansa Orbán Viktor jó barátja.

Felkeltette a nemzetközi sajtó figyelmét a Hegyeshalom–Bezenye térségbe tervezett 1000 lakóháznak, mezőgazdasági termelésnek helyet adó gigantikus német zöld beruházás projektje is, ami napok óta hír, és e sorok szerzője legutóbb a The Irish Timesban bukkant rá. Az 5000 munkahely létesítésével kecsegtető, egymilliárd eurós beruházás lényege, hogy szén-dioxid-mentes üzemmódban fog működni, semmilyen üvegházhatású gázkibocsátás nem lesz – nyilatkozta az EON mellett megjelent partnercég, a német FAKT képviselője, Nicolai Ulrich. Elmondta: napenergiával és biogázzal működtetik majd a mintafalut, ami remélhetőleg példaértékű lesz Európa-szerte és ezzel sikerül háttérbe szorítani a szénüzemelést használó energiacégeket is. A falunak lesz iskolája, bevásárlóközpontja, a lakosság igényeit kielégítő mindenféle szolgáltatás, fő profilja a mezőgazdasági biotermelés lesz, de még lazacot, sügért és tengeri keszeget is telepíteni fognak mesterséges halásztavába.

Az uniós választások bebizonyították, hogy a többség hű az Európai Unió alapításakor lefektetett értékrendhez, de az a kérdés, hogy képes lesz-e véghezvinni intézményi reformokat ugyanez a közösség – írja Soros György a Project-Syndicate amerikai folyóiratban. A reformok között első helyen említi a Spitzenkandidat (csúcsjelölt) intézményének a felszámolását, mert szerinte közvetlenül kellene megválasztani az Európai Bizottság elnökét. Soros azzal érvel, hogy Manfred Weber bármilyen elvtelen kompromisszumra képes volt, így alkura is Orbán Viktorral – csakhogy bebiztosítsa az Európai Néppárt többségét. Ha Weber mégis elbukná a bizottsági posztot, akkor a Bundesbank elnökét, Jens Weidmannt érdemes jelölniük a németeknek.

A Breitbart News exkluzívként hirdeti az uniós képviselővé avanzsált Hídvégi Balázzsal készített interjút, mivelhogy a volt kormányszóvivő szerint Trumpot meg fogják választani a 2. termimusra is, s részletesen ecseteli, mi köti össze Orbánt és az amerikai elnököt. Emellett egyértelművé teszi, hogy pártja az Európai Néppártban kíván politizálni, sőt javasolja, hogy az EPP építsen ki hidakat Salvini pártja és a lengyel Jog és Igazságosság pártja felé is.