Ha nem függnénk úgy az államtól, a NER sem lehetne ennyire magabiztos

Jóval kevesebb állam, még több egyéni felelősségvállalás, és akkor nem kell egy globális Kínában leélni az életünket – Kárpáti Iván gondolatai a járvány miatt követelt állami szigor kapcsán.

Azok, akik most még több állami szigort és még több adminisztratív intézkedést követelnek, nem értik a lényeget. Az igazi probléma az állam hatalmának korlátlan növekedése. Nem lehet egyszerre hüledezni a lengyel abortusz-szigorításokon, és még több lezárást követelni a járvány miatt. Nem lehet több autonómiáért tüntetni az SZFE-nek, és közben kijárási tilalomért könyörögni. Ez elvi kérdés, nem lehet részletekben szemlélni.

Ha nem lenne ennyire erős az állam, ha nem tudna mindenre rátelepedni, ha az emberek nem lennének függőek, akkor itthon a NER sem lehetne ennyire magabiztos. Elég volt egy váratlan probléma, és a sok rendszerellenes harcos – köztük barátaim, ismerőseim, kollégáim – odafordul az államhatalomhoz, és még több erőszakot kér, még több beavatkozást az életünkbe. Rögtön kapom is az olyan ellenvetéseket, hogy az állam kirakja az 50-es táblát is az út mellé, és kötelező bekapcsolni a biztonsági övet, büntetés terhe mellett. Nagyon helyes. De csak minden ezredik tábla mögött van traffipax, és a rendőr sem állít meg – még – minden sarkon, hogy megnézze az övet. Tehát: legtöbbször ránk van bízva, hogy megtartjuk-e a szabályokat.

És láss csodát, nagyon sokan, ha ötvennel nem is, de maximum hatvannal mennek, és rengetegen becsatolják magukat, a saját jól felfogott érdekükben. Nem kell minden autóba rendőrt ültetni. Mi az, amit viszont minden körülmények között elvárhatunk az államtól, azért a gigantikus összegért, amit legombol rólunk adók és járulékok formájában? Például egy olyan egészségügyi rendszert, ami nem térdel le, ha a szokásosnál pár ezerrel több ember kerül be egyszerre.

Emellett senkinek nincs megtiltva, hogy hordja a maszkot, mosson kezet, tartsa a távolságot és ne tapossa egymást a boltban. De ennek a mi döntésünknek kell lennie, ha az állam kényszeríti ki, akkor még jobban ráérez az ízére a korlátlan hatalomnak. Nem csak nálunk, szerte a világban.

Jóval kevesebb állam, még több egyéni felelősségvállalás, és akkor nem kell egy globális Kínában leélni az életünket. Ha még valakit ez érdekel.