Habeck: az orosz gáz kimaradása „politikai rémálom” lenne

A német gazdasági miniszter szerint országa „szakítópróba” előtt áll, ha az oroszországi gázszállítások elmaradnak. A közelgő vészhelyzetet Robert Habeck szerint a gáz megtakarításával és tárolásával kell megelőzni.

A zöldpárti gazdasági miniszter az oroszországi gázszállítások várható kimaradása miatt óvott egy „politikai rémálom-forgatókönyvtől”. Erre akkor kerülne sor, ha az államnak egy akut válsághelyzetben irányítania kellene a gázelosztást – mondta Habeck a Deutschlandfunk rádiónak szombaton. 

A zöld politikus elmondta, hogy „nincsenek illúziói” azzal kapcsolatban, mi fog történni akkor. „Ez olyan próbatétel elé fogja állítani Németországot, amilyenre már régóta nem volt példa”, egy ilyen eset a végsőkig szétfeszíthetné a társadalmi szolidaritást.

Az ukrajnai háború előtt Németország a gáz mintegy 55 százalékát vásárolta Oroszországtól, mostanra ez az arány 35 százalékra csökkent. 

A német gazdaságot viseli meg legjobban az ukrajnai háború; „A helyzet komoly” – gázellátási válsághelyzet Németországban; Még radikálisabban csökkenti a Németországba történő  gázszállítást Oroszország

A miniszter hangsúlyozta, hogy válság esetén az európai jogi normáknak megfelelően, csak „végső esetben” avatkoznának be a privát gázfogyasztásba és a kritikus infrastruktúrába, például a kórházak és az idősek otthonainak fogyasztásába.

Habeck azzal vádolta a Gazprom orosz energiaszolgáltatót, hogy „átlátszó indokokkal” csökkentette a Németországba irányuló gázszállításokat. Mint mondta, nem világos, mi történik az Északi Áramlat-1 gázvezeték hétfőn kezdődő karbantartási munkálatai után.

Közben a német konzervatív és baloldali ellenzék is elégtelennek tartja a szövetségi kormány reakcióját az energiaválságra. „Németországban fogytán az energia, hideg tél közeleg. Az országot gazdasági összeomlás fenyegeti, ha a gáz nem áramlik” – jelentette ki Markus Söder (CSU), bajor miniszterelnök, aki szerint a szövetségi kormánynak elsőrendű feladata lenne a meleg lakások, az energia, a munkahelyek és a megfizethető élelmiszerek biztosítása.

A radikális baloldali Linke elnöke, Martin Schirdewan pedig az alacsony jövedelmű háztartások célzott támogatására szólított fel. Ezeknek „szociális klímabónuszt” kellene kapniuk, amely egy havi 125 eurós alapösszeg lenne, és minden további személy után 50 euróval emelkedne.

„A helyzet komoly” – gázellátási válsághelyzet Németországban; Oroszország és az EU távolodására számít a német kancellár; EU: Németország nem támogatja a belső égésű motorok kivezetésének határidejét