Háborús bűncselekmények százai ügyében vizsgálódnak a németek

Több száz háborús bűncselekmény ügyében vizsgálódnak a német hatóságok az orosz–ukrán háború kapcsán. A szövetségi rendőrség bejelentése szerint orosz politikai és katonai tisztségviselők is a célkeresztjükben vannak. (A nyitó képen: ukrán katonák tüzelnek orosz állásokra egy amerikaiak által szállított M777-es ágyúból az kelet-donyecki régióban. (Kép: Efrem Lukatsky/AP)

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton Mikolajivbe utazott, és a nemrég még ostromlott város vezetőivel az újjáépítésről tárgyalt. A harcok most nem itt, hanem Kelet-Ukrajnában zajlanak.

„Szeverodonyeck irányában az ellenség folytatja a tüzérségi támadást. Ágyúkból és rakétavetőkből lőnek a katonáinkra Liszicsanszk, Metolkine, Usztinivka és Voronove térségében. Tovább folyik a harc Szeverodonyeckért. Az ellenség a pozíciói javítása érdekében több állást is megpróbált lerohanni a városon kívül, de ezek a kísérletek sikertelenek voltak” – számolt be a fejleményekről az ukrán hadsereg szóvivője.

Az oroszok szerdán több olyan célpontot is lőttek, amelyek távolabb esnek a frontvonaltól.

„Kremencsuk környékén precíziós légi és földi indítású rakétákkal olajfinomító létesítményeket és üzemanyagraktárakat pusztítottunk el” — állította az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

A Nyugat-Balkán és Ukrajna lehetséges EU-integrációjáról tanácskoztak a Prespa Fórumon; Több tízezer ukrán katona kiképzését vállalná az Egyesült Királyság

A brit védelmi minisztérium szerint az orosz hadsereg Izjumtól délre próbálkozik az előrenyomulással, hogy körbe tudja zárni a Szeverodonyeck térségét védő ukrán erőket.

A Nyugat-Balkán és Ukrajna lehetséges EU-integrációjáról tanácskoztak a Prespa Fórumon; Több tízezer ukrán katona kiképzését vállalná az Egyesült Királyság; Az Európai Bizottság tagjelölti státuszt javasol Ukrajnának, Grúziának és Moldovának