Három magyar érmes az informatikai diákolimpián

Tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt az idei Közép-európai Informatikai Diákolimpián (CEOI). A magyarok egy ezüst- és két bronzérmet szereztek; aranyéremmel az idén két lengyel és egy-egy cseh meg horvát versenyző térhetett haza.

A CEOI 2020-on részt vevő középiskolások két, öt-öt órán át zajló versenynapon mérték össze programozási tudásukat három-három feladat önálló megoldásával. Ezek olyan emelt szintű algoritmusok egyedülálló alkalmazását követelő feladatok, amelyeknek megoldása még egy végzős informatikaszakos egyetemista számára is nagy kihívás lenne, miután komplex algoritmikus-gondolkodást követelnek a versenyzőktől.

A magyar csapatból hárman szereztek érmet a CEOI 2020-on:

  • ezüstöt Tóth Gellért, Óbudai Árpád Gimnázium
  • Szabó Kornél (Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium) és Szente Péter (Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa) pedig bronzot.

A diákolimpia négy aranyérmét Tomasz Nowak és Marcin Martowicz (Lengyelország), Jiří Kalvoda (Cseh Köztársaság) és Dorijan Lendvaj (Horvátország) vihette haza Nagykanizsáról. Tíz versenyző ezüst-, 14 pedig bronzérmet kapott a kiváló szerepléséért. A magyar csapat érmeseit az OTP Bank különdíjjal jutalmazta. A feladatokat a versenyek másnapján bármely országból meg lehetett oldani a Codeforces.com oldalon keresztül: az idén 10 875-en vállalkoztak erre.

A versenyen megoldandó feladatok nehézsége, illetve a versenyen induló diákok készségeinek köszönhetően a CEOI világszinten is elismert programozási versenynek számít, ahol rangot adó elismerés az érem. Egyetemi felvételi, ösztöndíj, illetve állásinterjú alkalmával is előny a versenyzőknek.

A járványhelyzet miatt a diákolimpia különleges körülmények között zajlott: a résztvevő tizenháromból Ausztria, Szlovénia, Litvánia, Románia, Olasz- és Horvátország diákjai az interneten keresztül kapcsolódtak be a megmérettetésbe.

A magyar, cseh, szlovák, holland, német, lengyel és svájci csapatok – körültekintő óvintézkedések közepette –  személyesen vettek részt a nagykanizsai diákolimpián.

A CEOI 2020 a Neumann Társaság, az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, a szakminisztérium, valamint a Tungsram támogatásával valósulhatott meg.

A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n: az idei díjakkal együtt összesen ötvenkilenc érmet gyűjtöttek össze 1994 óta. Magyarország a CEOI egyik alapító tagja és jó néhányszor látta már vendégül a versenyt, amelynek rendezője jövőre Horvátország lesz.