Háromötöddel nyert a kormánypárti jelölt Győrött

A szavazatok kétharmadának a (nem hivatalos) összesítése után Pollreisz Balázs (MSZP), az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje fogta a telefonját és a sportszerűség szabályai szerint felhívta politikai vetélytársát, dr. Dézsi Csaba Andrást (Fidesz), és gratulált neki. (A nyitó kép forrása: ugytudjuk.hu)

A súlyos botrányba gabalyodott polgármester-előd lemondása miatt kiírt városvezető-választás eredménye háromötöd–kétötöd a kormánypártok javára.

Miközben a győriek jórészt elfeledték, másrészt pedig máig nem hiszik el, hogy mit művelt a város 13 évig első embere. Úgy gondolták, ha már elmennek szavazni, akkor a langyos nyugalomra voksolnak. Ami gond, hiányosság, probléma van a városban, az meg lassanként (magától?) meg fog oldódni.

Csak egy példa: évek óta tarthatatlanul rossz a négy folyó városának helyi közlekedése; aki mer, az háborog is miatta. Erre a szavazás előtti napokban begurult Győrbe jó tucatnyi Mercedes autóbusz. A járműveket – bizonyára véletlenül – nem a polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármester, hanem az a Fidesz/KDNP önkormányzati képviselő adta át a lakosságnak, aki most választást nyert. (Az ám: Dézsi a tegnap esti monológjában többször is „lebalázsozta” a dr. Fekete Dávid alpolgármestert, és csak azután helyesbített, hogy néhányan hangosan felhívták rá a figyelmét…)

Bizonyára jó ideig elemezgetni fogják politológusok, újságíró kollégák a Győrött tavaly október óta és a ma történteket, megpróbálandó kideríteni, miért nem hatott a B-botrány, ami Európa működő felében cunamiként söpört volna végig az érintett párton, megtépázva tekintélyét. Nálunk másként van minden.

A háromötöd bejelentéséig a győztes is meglehetősen szerény volt, csak egyszer-kétszer engedett meg magának kirohanást („pesti tróger senkiházi”), aztán visszafogta magát, elvégre ő (ez vitathatatlan) országos orvosi szaktekintély.

Ma este azonban kibújt a szög a zsákból, és miután a sajtó nyilvánossága előtt értékelte pártjának győzelmét és köszönetet mondott a választóinak, egy fiatal kolléga kérdéseit sorra lesöpörte, majd nagy nyilvánosság előtt többszörösen kioktatta az újságíró-hivatás szakmai tudnivalóiból.

Hja, kérem szépen, a frissen választott polgármester nem csupán a papagájokhoz, ehhez is ért.

Az ellenzék viszont még mindig nem érti: ha eredményesen szeretne labdába rúgni, előtte a győrinél sokkal hatásosabb taktikát kell kidolgoznia. Összekapaszkodva, mindvégig megcáfolhatatlan konkrétumokkal, tényekkel, számokkal, adatokkal kell operálnia, és annyi érvet kell összegyűjtenie, hogy még a kampány utánra is maradjon. Igaz, 2020-at írunk, és igen nagyon fordult (vagy éppen kifordult magából) a világ, ennek ellenére máig hasznos lenne, ha tanulmányozná a klasszikusok, a többi között Kreisky, Brandt, Palme, a nagy európaiak érveit és módszereit. Az említett urak ugyanis látványosan, fölényesen szoktak választásokat nyerni. Bizonyíthatom, ott voltam, tudósítottam a történtekről.