Háromszázmillió euró védő oltóanyagokra

Az Európai Bizottság ma bejelentette, hogy 300 millió eurót juttat a GAVI-nak (régi nevén az Oltóanyag- és Védőoltási Világszövetségnek) a 2021–25 között. A források segítik, hogy világszerte 300 millió gyermek részesüljön védőoltásban, ezenfelül oltóanyag-készletek létrehozását finanszírozzák a fertőző betegségek elleni védelem érdekében.

A GAVI szervezésében ma megtartott védőoltásügyi világkonferencia fontos mérföldkő abban a folyamatban, mely a világ legsérülékenyebb helyzetű országainak egészségügyi rendszereit és immunizációs kapacitásait hivatott megerősíteni, és nagyban hozzájárul a koronavírus-járvány elleni globális fellépés célkitűzéseinek eléréséhez.

Május 4-én, a koronavírus-járvány elleni világméretű fellépésben megrendezett adományozó konferencián, melyre a Bizottság társszervezésében került sor, az adományozók vállalták, hogy több mint 1500 millió eurót adnak a GAVI számára. Ebből 488 millió euró azt a célt szolgálja majd, hogy kifejlesztését követően a koronavírus elleni oltóanyag világszerte rendelkezésre álljon. A Bizottság ma bejelentett új, 300 millió eurós felajánlása meghaladja a GAVI-nak eddig nyújtott teljes uniós hozzájárulást, és a mai világkonferencián más adományozók által felajánlott hozzájárulásokkal együtt a várakozások szerint 300 millió gyermek beoltását fogja finanszírozni, és akár 8 millió emberélet megmentését is segítheti.

A pénzügyi kötelezettségvállalás arra a feltételezésre épül, hogy a tagállamok nagyjából a Bizottság által javasolt irányvonalak mentén fogadják el az EU új, többéves pénzügyi keretét, és különösen a Szomszédsági, Fejlesztési és Nemzetközi Együttműködési Eszközt (NDICI), amely a GAVI számára előirányzott forrásokat biztosítja majd.

A GAVI világméretű nonprofit köz–magán társulás. A genfi székhelyű szervezet az iparosodott és a fejlődő országok kormányait és oltóanyaggyártóit, a legfontosabb ENSZ-ügynökségeket, népegészségügyi és kutatóintézeteket, valamint a magánszektort és a civil társadalmat összefogva pénzügyi forrásokat és szakértőket mozgósít annak érdekében, hogy az emberek életének és egészségének védelme céljából javítsa a hozzáférést az új és nem elég széles körben használt oltóanyagokhoz a szegény országokban.

Von der Leyen elnök beszéde a Védőoltásügyi VilágkonferenciánGlobális fellépés a koronavírus-járvány ellen