OSZK: tízezernél több 1. világháborús fotó

„Fotótér” néven új tartalomszolgáltatás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban. Az első két gyűjtemény, amelyet a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából közzétesz, összesen tízezer képből áll, és az első világháború, valamint a Trianon utáni Erdély fotográfiáit tartalmazza.

Az adatbázis a könyvtár fejlesztésében, az Országos Könyvtári Platform részeként készült el. A képek a nemzeti bibliotéka közel hatszázezer dokumentumot őrző Fényképtárából származnak. A rendezők arra törekednek, hogy minden gyűjteményrész legizgalmasabb, legjobb képeik reprezentatív válogatását szolgáltassák, és támpontokat adjanak a további kereséshez.

Egyes különleges, forrásértékű gyűjteményrészeket teljes körűen digitalizálják. Ilyen az első világháborús kollekció és a Szabó Dénes (1907–82) képeiből készült erdélyi galéria is.

Az Országos Széchényi Könyvtár (akkor még mint a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtára) 1914 augusztusától gyűjtötte az első világháború képeit, arra törekedvén, hogy minél szélesebb körből merítsen. Jeles fotográfusok – Müllner János (1870–1925), Balogh Rudolf (1879–1944) és Erdélyi Mór (1866–1934) –, valamint amatőr fényképészek művei egyaránt megtalálhatók a gyűjteményben. A felvételek többsége nagyítás; van köztük üveglemez és diakép is. A képek jó része a katonák mindennapjait ábrázolja, a tábori élet mozzanatait, a frontra és a frontok közötti vonulásokat, a táborok létesítését, a harcokat és a drámai következményeket: a temetőket, a kórházakat, a hadirokkantakat. Nem hiányoznak a gyűjteményből a hátország lakóinak mindennapjai sem: a szegénység, a pusztítás és a nélkülözés képei, felvételek a gyermekek és a katonák kapcsolatáról, a nők szerepvállalásáról a kórházakban és a hátországban, és természetesen a háborús propaganda dokumentumait is.

Szabó Dénes életművéből több mint háromezer üveg- és cellulóznegatív lett a nemzeti könyvtáré. A fényképeket a kolozsvári Fotofilm cég munkatársaként készítette, döntő részük város- és tájkép, amelyek a cég képeslapkiadói tevékenységéhez kapcsolódnak. A már feliratozott, sokszorosításra előkészített képeslap-negatívok az 1930-as és az 1940-es évek erdélyi falvait, városait, fontosabb épületeit, fürdőit ábrázolják, érzékeltetik a táj természeti szépségeit. A gyűjtemény értékes részei a népviseletet dokumentáló sorozatok, a falusi és a városi életképek, családi, társadalmi események felvételei, amelyekből kibontakozik a két világháború közötti erdélyi hétköznapok hangulata. Az adatbázis a teljes hagyatékot közzétette, ezért a galériában helyet kapott Szabó Dénes kárpátaljai és berlini sorozata is.

Az adatbázis fejlesztése nem zárult le, a használói jelzések alapján folyamatosan finomítják szerkezetét. Tervei között szerepel a Fényképtár további gyűjteményeinek közzététele is.