Hatalmas pestistemetőt fedeztek fel Nürnbergben

Szakértők pestis áldozatai százainak csontjait tárják fel a dél-németországi Nürnberg városában. Melanie Langbein régész szerint a helyszín Németország – sőt, talán Európa – legnagyobb olyan temetője, amelyet a 17. század eleji pestisjárvány idején nyitottak az elhunytaknak. (Archaeológusok a Németországban eddig felfedezett legnagyobb pestisjárványos tömegsírból származó emberi maradványokat ássák ki. A csontvázakat egy idősek otthona építése közben fedezték fel. Kép: Daniel Löb/dpa)

A bajorországi nagyvárosban folyó ásatások tudományos értékűek – mondta Melanie Langbein régész. A lelet betekintést nyújthat a pestis kialakulásába. A régészek a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézettel kívánnak együttműködni a hatalmas lehet értékelésekor.

A szakértők mintegy nyolc tömegsírral számolnak a helyszínen. Jelenleg a harmadik sírt tárják föl. Eddig legalább 800 halálesetet dokumentáltak – mondta el az ásatás vezetője, Florian Melzer. A becslések szerint jóval több mint ezer halottat temethettek el ott.

Melanie Langbein szerint valószínűleg a 17. század első felében haltak meg: 1632/33-ban ugyanis hatalmas pestishullám dúlt Nürnbergben, a korabeli feljegyzések több, mint 15 000 halálesetről írnak – mondta a városi régész. A leletre tavaly augusztusban bukkantak. „Mi is meglepődtünk a pestisben elhunytak hatalmas temetőjének méretein” – mondta Langbein. A mintegy 5900 négyzetméteres telken idősek otthona és idősek számára lakások épülnek.

A szakértők szerint a régészeti feltárások bonyolultak. A csontok nagyon törékenyek mondta Melzer. Ráadásul a halottak sok rétegben fekszenek egymáson a sírokban. A csontvázak egy része megsérült, mert a második világháború idején bombatalálat érte a területet.

Összességében a halottak maradványai viszonylag jól megőrződtek – mondta a régész. Az elhunytak az akkori lakosság keresztmetszetét adják: egyaránt volt köztük gyerek, idős, nő, férfi. Egyes esetekben ruhamaradványok, például gombok, fűzőlyukak és kampók megmaradtak. Melzer szerint a halottak egy részét lepelben temették el, másokat úgy látszik, csak bedobtak a tömegsírba.

Langbein hangsúlyozza, hogy még sok kutatómunka vár a szakértőkre. A jelek szerint egy másik, 19. századi járvány következtében elhunytak is vannak az óriási tömegsírban: nem csupán pestisben, hanem kolerában elhunytak is.