Határkő: Radoszyce (Lengyelország)

A határkövek közül, melyek egykor hűségesen jelezték az ország – és benne a megyék – határait, mára soknak már nyomát sem találni. Akad azonban még néhány, ami megmaradt. Ezek egyikét mutatja be cikkünk, mégpedig egy különleges darabot: a történelmi Magyarország egyetlen, felvidéki területen fennmaradt országhatárkövét. (A nyitó képen: lengyel hegyi vadász katonák tisztelegnek a határkőnél.)

Ilyen volt még nem olyan rég…én ilyen lett nemrég.

A Szlovákia felől erre vezető régi, egykor fontos útvonalon, a palotai hágó tetején, de már Lengyelország területén áll az az 1893-as dátumú határkő, amely Magyarország Trianon előtti északi határát jelöli. A mai határsávban, rendezett környezetben álló obeliszken elhanyagolt állapotában is jól kivehető volt a kőbe faragott címer, valamint alsó részén az évszám – az oszlop viszonylagos épségben vészelte át a felállítása óta eltelt közel százharminc évet.

„Ennek a határkőnek az érdekessége, és ezért is maradhatott meg, hogy a mai szlovák–lengyel határtól mintegy két méterre, lengyel oldalon található. Lengyel barátainknak pedig nem okozott problémát az elmúlt évszázadban, hogy ezt a mementót megőrizzék” – írta Orosz Örs, a téma szakértője, aki szerint az emlék a maga nemében egyedülálló, az északi határon nincs még egy hasonló. A Sine Metu (= félelem nélkül) Polgári Társulás már hosszabb ideje foglalkozik határ- és mérföldkövek feltérképezésével és gyűjtésével, a történelemnek e kevesek által ismert tanúival. Ezt figyelembe véve Magyarország úgy döntött, felújítja a határoszlopot, a rekonstrukciót a Külgazdasági és Külügyminisztérium finanszírozta.

Felújítását követően ünnepélyes külsőségek között nemrég átadták a valamikori Magyar Királyság legészakibb, megmarad határoszlopát, a Palotai-hágónál a 19. század végén felállított obeliszket. A felújítás már jóval előbb befejeződött, az átadásra azonban a koronavírus-járvány miatt csak most került sor. A rendezvényen számosan részt vettek, lengyel hegyivadász-katonazenekar játszotta el a két ország himnuszát, a felszólalók pedig felelevenítették a két nép közös történelmét, méltatták hagyományosan jó kapcsolatát, a lengyel–magyar barátságot.

 Forrás: Magyar 7, fotók: Fábián Gergely