Házad színe lelkedről is árulkodik

A színek az emberi személyiség kifejezőeszközeként is működnek – nincs ez másként az épületeknél választott árnyalatokkal sem. Magyarországon kevésbé jellemző ugyan a széles körű színhasználat, holott a homlokzati anyag színének kiválasztásával nem csak a lakók, a lakókörnyezet is harmonikussá válik.

Egy új ház építése vagy a régi felújítása rengeteg eldöntendő kérdést és számos kihívást tartogat. Az ilyen munkálatok ugyanakkor együtt járnak azzal az izgalommal is, hogy valami újat hozunk létre, stílust csempészünk hétköznapjainkba, kifejezzük személyiségünket. Minderre a legjobb lehetőséget talán a színekkel folytatott játék jelenti.

Hazánkban mindössze néhány, régi „beidegződésből” eredő árnyalat, illetve a harsány színektől való idegenkedés uralja a lakóházak és középületek homlokzati színvilágát. Mindez többnyire kimerül a fehér, a bézs, a tojáshéj, a vanília-sárga, vagy éppen a manapság divatos minimalista stílusra jellemző, fehér-szürke (mostanra túlburjánzott!) színkombináció használatában.

Pedig ennél sokkal többet is ki lehet hozni az épületek homlokzatából!

Az egyik legfontosabb szempont persze a szín kiválasztásakor, hogy illeszkedjék az épület környezetében lévő színekhez. Ne legyen hivalkodó például a szomszéd házak visszafogott árnyalatai között, feleljen meg adott esetben a zöldövezetnek, vagy éppen az adott városi látképnek. Dr. Tari Gábor színszakértő szerint más és más színeket érdemes használni a legújabb trendeket képviselő családi házaknál, középületeknél, illetve a városképből jelentős szeletet képviselő, hatalmas panelházak újra színezésekor, akár egész utcákra, terekre kiterjedő műemléki felújításoknál is.

A homlokzat színe akkor harmonikus, ha az alkalmazott burkolatrendszerhez is illik a használt színfajta. Eltérő színvilág javasolt például faházakhoz, vakolt felületekhez, fém- és üveghomlokzatokhoz; az épület stílusa, mérete és funkciója is irányadó lehet. A ragyogó üveg- vagy fémburkolatok tolerálják az erősebb színeket, akár égszínkéket vagy a csokoládét. A vakolt felületeknél inkább az okkersárga, a cserépvörös, a terrakotta, a halványabb zöld, barna és kék színek jellemzők, ezek a vakolatok leginkább a finomabb földfestéktónusokat kedvelik. Faházaknál ezen árnyalatok sötét változatait lehet használni, különösen, ha világos ablakokkal és zsalugáterekkel kombinálják őket.

A nagy épületeknél, panelházaknál figyelni kell a több színből álló harmóniára, itt ugyanis az a cél, hogy minél kisebbnek tűnjék föl a hatalmas ingatlan. Ilyen esetben egy színt alkalmazásával éppen az ellenkezőjét lehet elérni, a végeredmény egy gigantikusnak látszó objektum lesz. Mindezek mellett természetesen figyelembe kell venni a helyi előírásokat is, hiszen egyes területeken teljesen eltérő szabályok határozzák meg, hogy milyen homlokzati szín választható.

A szín a természet és az emberi személyiség kifejező eszköze, nem véletlen, hogy a művészet és a tudomány is régóta foglalkozik hatásainak megfejtésével. A színek pszichológiája akár tudat alatt is megjelenik, amikor homlokzati színt választunk. Vannak tónusok, amelyek erőt sugároznak, ilyen a fekete, a kék, a vörös vagy éppen az arany, de olyanok is, amelyek serkentő és figyelemfelkeltő ingerekkel bírnak. Az egyik legfontosabb szabály, hogy már a tervezési szakaszban érdemes tisztában lenni azzal, mi alapján választunk színvilágot homlokzatunkhoz, figyelembe véve, hogy megfelelően harmonizáljon közvetlen környezetével.

Homlokzati színt választani tehát nem könnyű. Hogyan válasszunk? A Baumit Life (az osztrák Schmid Industrie Holding (SIH) tagja, amely Európában és Ázsiában közel 100 vállalattal van jelen) 888 kreatív színárnyalatot kínál. Ezek olyan szírharmóniák létrehozását teszik lehetővé, amelyekkel egyedi és harmonikus homlokzatokat alakíthatunk ki otthonunk számára.

A színválasztásban és a színek jelentéstartalmában segítségünkre lehet a www.baumitlife.com felület, ahol számos trendismertető és inspiráció várja az érdeklődőket.