Hazám-díj – huszadszor is

Huszadik alkalommal az idén ítélték oda a Hazám-díjat, ám az ünnepélyes díjkiosztót a mind fenyegetőbb járványveszély miatt később tartják meg.

Hazám-díjat a XXI. Század Társaság 2001. október 31-én alapította értékőrző és értékteremtő életművek elismeréseként. A díj a tudományos, kulturális és művészeti életben ma az egyik legrangosabb elismerés. A díjat József Attila Hazám című szonettkoszorújának címéről nevezték el. Az elismerés minden évben novemberben, az Első Magyar Köztársaság kikiáltásának napjára emlékezve, kerül átadásra hét kiváló személyiségnek.

A díjat odaítélő kuratórium tagjai: Ágh Attila professor emeritus, politológus, Bojár Gábor vállalkozó, Gönczöl Katalin professor emerita, kriminológus, Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke, Romsics Ignác akadémikus, történész, Tompa Andrea író, színikritikus, Vámos Tibor akadémikus, villamosmérnök, a kuratórium elnöke.

Az idei díjazottak:

  • Csákányi Eszter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.
  • Fodor Tamás Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Stúdió K Színház igazgatója, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. 
  • Ladik Katalin József Attila-díjas, Babérkoszorú-díjas és Lennon Ono-békedíjas költő, színművész.
  • Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke.
  • Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, irodalomtörténész és műfordító; a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja, az irodalomtudományok kandidátusa, habilitált egyetemi docens. 
  • Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. 
  • Tarr Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró.

Az eddigi hagyományokat megőrizve, a kuratórium tagjai a díjazottakkal közösen ebben az évben is virágot helyeznek el József Attila sírjánál a Fiumei úti temetőben november 14-én 11 órakor. A megemlékezésen közreműködik Galkó Balázs színművész.

Az ünnepélyes díjátadó időpontjáról a járványt követően adnak tájékoztatást – közölte szerkesztőségünkkel Vámos Tibor, a Hazám-díj Kuratóriumának elnöke és Kocsis András Sándor, a XXI. Század Társaság elnöke.