Csaló sms-ek: minden mobiltelefon-használót fenyegethetnek

Közérdekűnek számító tájékoztatást küldött szerkesztőségünknek a Magyar Telekom; egy csalásra hívja föl a figyelmet, amely bármelyik mobilszolgáltató ügyfeleit veszélyezteti – írja a társaság.

Az utóbbi időben megnövekedett a kártékony url-ek (internetoldalak címe) küldése sms-üzenetben. A csalók a mostani kampányban a cikk nyitó képéhez hasonló csomagkövetési linket küldenek.

A link megnyitást követően arra akarják rávenni a gyanútlanokat, hogy telepítsenek egy kártékony mobilalkalmazást. Megtévesztő módon, a használói bizalom növelésére gyakran az egyik ismert logisztikai cég arculati elemeit is megjelenítik az oldalon. 

A link megnyitása önmagában nem fertőzi meg az eszközt, ettől függetlenül érdemes megnyitás nélkül törölni az sms-t. Fontos, hogy a felajánlott kártékony alkalmazást senki se telepítse!

Mobilalkalmazást célszerű csakis a gyártók által felügyelt forrásból (Google Play Store, Apple AppStore, Huawei AppGallery, stb.) telepíteni!

Mi történik, ha valaki mégis telepíti és elindítja az alkalmazást?

Az alkalmazás telepítésével és a kért engedélyek megadásával a csalók teljes hozzáférést szereznek a telefonkészülékünk felett, így bármilyen, a rajta tárolt adathoz és alkalmazáshoz hozzáférnek. Pl.: banki alkalmazáson belül utalást kezdeményezhetnek! Az alkalmazás tömeges sms-üzenet küldéssel másokat is megpróbál rávenni a telepítésre.

Mi a teendő akkor, ha már jelezték, hogy a számunkról hasonló tartalmú sms-eket kapnak mások?

A telefont repülő üzemmódba állítva, vagy a SIM-kártyát ideiglenesen eltávolítva törölni kell az alkalmazást. Ha ezt követően is folytatódik a tömeges sms-küldés, akkor érdemes a készüléket gyári állapotba visszaállítani.

A csalások elkerülésére itt sok hasznos tanács található; tessék kattintani!

Kiegészítés: ugyanerre hívja a föl a figyelmet a Magyar Bankszövetség is, amely szintén részletes tájékoztatást adott ki az adathalász támadási kísérletekkel kapcsolatban.