Hispánia negatív teszthez köti a beutazást

(Spanyolországi tudósítónktól) Szigorít a spanyol kormány: csak negatív teszteredménnyel léphetnek be Spanyolországba a kockázatosnak nyilvánított országokból érkezők. Az új rendelet, amelyet Madrid és a szigetek már hónapok óta kérnek a központi vezetéstől, november 23-án lép életbe. Csökkentik a jövő héten az eldobható maszkok áfáját, a jövő év elején pedig 10 millió spanyolt olthatnak be a Pfizer és BionTech vakcinájával. (Nyitó kép: Fotó: La Vanguardia)

Negatív PCR-teszthez köti a külföldiek beutazását Spanyolország. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint azoknak a külföldieknek, akik kockázatosnak nyilvánított országból érkeznek november 23-tól, érkezésük után be kell mutatniuk egy negatív teszteredményt, ami nem lehet régebbi 72 óránál. Az Európai Unió jelenleg csak Norvégiát, Finn- és Görögországot tekinti kockázatmentesnek, ami azt jelenti, hogy csak az ezekből az országokból érkezők mentesülnek a spanyol tesztkötelezettség alól.

(Fotó: Ultima Hora)

Az Európai Unió és a schengeni övezet többi országából érkezőknek be kell mutatniuk a dokumentumot. Harmadik országok esetén Spanyolország az Egészségügyi Világszervezet besorolásait veszi alapul és aszerint csoportosítja a rizikós és a nem rizikós országokat. Salvador Illa egészségügyi miniszter ma esti sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy azok a külföldiek, akik nem hoznak magukkal teszteredményt, lehetőséget kapnak antigén tesztekre a kikötőkben és a repülőtereken.

Salvador Illa, egészségügyi miniszter (Fotó: Marca)

Ezzel a döntéssel a spanyol kormány végül jóváhagyta azt az intézkedést, amit Madrid és a szigetek már hónapok óta kérnek a központtól.

Csökkenti a kormány a maszkok áfáját. Maria Jesús Montero adóügyi miniszter szerdán bejelentette: jövő héten kedden fogadják el az eldobható szájmaszkok áfájának 21-ről 4 százalékra csökkentését. A kormány társadalmi és ellenzéki nyomásra döntött a módosítás mellett. Montero hozzátette, hogy várhatóan foglalkozni fognak majd a maszkok fix, 0,96 eurós árának mérséklésével is.

María Jesús Montero, adóügyi miniszter (El Espanol)

Navarra ingyen maszkkal segíti a rászorulókat. A régió kormánya úgy döntött, hogy a 45 év felettieknek térítésmentessé teszi a maszkokat abban az esetben, ha az éves fizetésük 18 ezer euró alatt van. Navarra kormánya ezzel körülbelül 10 ezer ember maszk-beszerzését könnyíti meg.

Akár 10 millió ember is be lehet oltva jövő év elején Spanyolországban. A kormány 20 millió adag vakcinát rendel a Pfizer gyógyszercégtől és a Biontech csoporttól, melyek hétfőn jelentették be, hogy a hatóanyaguk legalább 90 százalékban hatékony. Szerdán az Európai Bizottság már engedélyezte is a cég által kifejlesztett oltóanyag beszerzését. Még lehet, hogy a héten, de legkésőbb jövő héten a spanyol kormány alá is írja a szerződést a vállalattal.

(Fotó: RTVE)

Az egészségügyi miniszter elmondta, hogy mivel két vakcinát kell beadni egy embernek, ezért az első körben várt adaggal 10 millió spanyolt lehetne beoltani 2021 elején. Az is hozzátette, hogy Spanyolországban az oltás ingyenes lesz, senkinek nem kell fizetnie érte.