Hungary 2018: fesztiválokon látták, itthon nem

A fővárosi vészhelyzet szigorú intézkedései vasárnap még érvényben voltak, a Klubrádió kedvelt műsora, a Filmklubrádió is csak ismétlést sugárzott, amibe előbb csak fél füllel hallgattam bele, aztán: ott ragadtam… (Kép: Filmmaker)

A dokumentumfilmet, amely a Rózsa Péter vezette közönség-megbeszélés tárgya volt, a Facebookon tavaly így harangozták be: „Meghívó, Filmklubrádió, 2019. 09. 08.: Hungary 2018.”

A bemutató után megfagyott a levegő. Ide jutott Magyarország? – kérdezték sokan döbbenten az amszterdami filmfesztiválon a rendezőtől, Hajdú Esztertől. Mostanáig a hazai közönség nem láthatta, holott már 11 országban bemutatták, egy sor díjat is elnyert a „Hungary 2018”, vagyis a „Magyarország, 2018” című dokumentumfilm, amely fideszes lakossági fórumok és Gyurcsány Ferenc kampányán keresztül mutatja be a tavalyelőtti választási őrületet. Ez most a Filmklubrádió újabb évadának programja szeptember 8-án vasárnap 16 órától a szokásos helyen, a Benczúr Hotelben (Budapest, VI., Benczúr utca 35.).

A műsor a Portugáliában élő rendező üzenetének bejátszásával kezdődött. Hajdu Eszter pedig Rózsa Péter szerkesztő újságíró kérdéseire válaszolva egyebek között elmondta, hogy mivel őt magát nem engedték be a kormánypárti kampányrendezvényekre, fél-profi falusi operatőröket kért meg az ottani felvételekre, és az anyagot interneten küldték meg neki. Így aztán, aki nem láthatta a filmet, a Rózsa Péter által bejátszott részletek jóvoltából hallhatta, milyen színvonalon kampányolt Bayer úr és Semjén úr a kormánypárt választási gyűlésein. De volt a rendezőnek egy megdöbbentő kijelentése is, mégpedig az ellenzékről és médiájáról, mert szerinte bojkottálták a filmjét, érdektelenséggel reagáltak a meghívásaira, közleményire. Úgy fogták fel, hogy az egész semmi egyéb, mint kampányolás Gyurcsány Ferenc mellett; holott a rendező szerint ez nem így van.

Mindenesetre a Filmklubrádióban igencsak érdekes vita alakult ki, természetesen a dokumentumfilmben látottak alapján, a 2018-i választások és általában a hazai politikai helyzet tanulságairól. Itt meghallgatható, tessék kattintani!

Kíváncsi voltam, jegyzi-e ezt a dokumentumfilmet az IMDB nemzetközi film-adatbázis Jegyzi. Így: Hungary 2018 (2018). Más angol nyelvű filmcímek esetén, meg szokta adni a többi nyelven elérhető címet, magyarul is, de ezt a filmet csak angol címével hozza. Jeléül annak, hogy magyar forgalmazása (egyelőre?) várat magára. Pedig nemcsak az említett amszterdami (2018. november 21.), hanem a dániai DOX (2019. március 25.), sőt hozzánk közelebb: a lengyel Watch Docs filmfesztiválon (2019. december 6.) szintén bemutatták.

Mindazonáltal: akit érdekel, megnézheti videón, itt (ára 3,50 USD-be kerül, azaz kb. 1100–1200 forintba).

Illusztráció: képernyőfotón a Hungary 2018 az IMDB nemzetközi film-adatbázisban. Érdekesség: a rendező és az író feltüntetése után szokás szerint következő sor: „Stars: Ferenc Gyurcsány, Viktor Orbán.” Magyarul persze: „Főszereplők”.