Covid-19: mindenhol kötelező a maszk

(Alicantei tudósítás) Nemcsak a tömegközlekedésben, hanem mindenhol kötelező lesz maszkot viselni Spanyolországban. Módosultak a 0-ás, az 1-es és a 2-es karantén-feloldási szakasz szabályai, valamint már azok a települések is eltörölhetik a kijárási órarendet, ahol 5 és 10 ezer között van a bejelentett lakók száma. Mindemellett 8 repülőtérrel bővült a spanyolországi belépési pontok köre. (Nyitó kép: El Correo.)

Kötelező lesz maszkot viselni nyilvános helyeken. Az autonóm közösségek vezetőivel tartott vasárnapi videó-konferencia után Salvador Illa egészségügyi miniszter bejelentette: a kormány enged a közösségi elnökök nyomásának és megszigorítja az egészségügyi maszkok használatát, melyet eddig csak a tömegközlekedési eszközökön volt kötelező viselni. Illa közölte: a következő napokban kidolgozzák az ezzel kapcsolatos részleteket. (Magyarul feliratozva.)

A konferencián döntöttek arról is, hogy hétfőtől a legfeljebb 10 000 fős településeken is megszüntetik a kijárási órarendet. Ezzel a könnyítéssel eddig csak az 5000 fő alatti községek élhettek. Mostantól azokon a helyeken, ahol maximum 10 ezren élnek, mindenki szabadon sétálhat és a sportolhat a nap bármely szakaszában. (Magyarul feliratozva.)

Az egészségügyi miniszter bejelentette azt is, hogy a kormány kérvényezni fogja a szükségállapot meghosszabbítását, június végéig. Pedro Sánchez miniszterelnök már napokkal ezelőtt jelezte ezzel kapcsolatos tervét. Salvador Illa úgy fogalmazott: az új petíció az „egészségügyi kritériumokon belül a lehető legrugalmasabb módon készült” el, majd kérte a pártokat, hogy szavazatukkal támogassák a hosszabbítást, főleg, miután láthatják, hogy a kormány figyel a nyilvánosság szavára és ha szükséges, módosítja a kihirdetett intézkedéseket. Illa úgy fogalmazott: a riasztási állapot „jogi és technikai szempontból is az egyetlen módja a mobilitás és az egyesülési szabadság korlátozásának”. Ha nincs szükségállapot, nem lehet féken tartani az embereket.

Fotó: Marca.

Hétfőtől újabb területek kerülnek át a nulladikból az 1-es fázisba, illetve a szigetek közül El Hierro, La Gomera, La Graciosa és Formentera már a 2-es szakaszban kezdheti meg az új hetet. Történt néhány változás a zónákon belüli szabályozásban: a nulladikban engedélyezik a kisebb üzletek időpont-egyeztetés nélküli kinyitását, továbbá 400 négyzetméterig minden bolt kinyithat, de csak 30 százalékos kapacitással működhet. El lehet menni múzeumba és könyvtárba is, valamint legfeljebb 15 fő részvételével a virrasztásokat is meg lehet tartani, továbbá az oktatási és egyetemi központokban el lehet végezni a fertőtlenítési munkákat.

Az 1-es fázisban is módosult egy szabály: hétfőtől szabad lesz a vadászat, a sport- és a szabadidős horgászat minden formája a távolságtartási és higiéniai előírások megtartásával.

Fotó: El Diario.

A 2-es szakaszban már 15 fős baráti és családi összejöveteleket lehet szervezni és a lakók bármikor kimehetnek sétálni, sportolni, kivéve délelőtt 10 és dél, valamint este 7 és 8 között, mert ezt az idősávot továbbra is a 70 év fölöttieknek tartják fenn. Kinyitnak a bevásárlóközpontok, de fix idősávban kell fogadniuk az idős vásárlókat.

A bárok már bentre is ültethetnek vendégeket, befogadóképességük 40 százalékát használhatják, de a bárpultnál senki sem fogyaszthat. Nyitnak a mozik, színházak, előadótermek, ám csak korlátozott létszámban lehet bemenni a nézőtérre. A kulturális rendezvényeken 50 személy gyűlhet össze zárt térben. Legföljebb 15 fős csoportok kimehetnek a tengerpartra, de ügyelniük kell arra, hogy ők maguk, valamint személyes tárgyaik 2 méteres távolságra legyenek mások(é)tól.

A hotelek rendszeres szellőztetés mellett beengedhetik vendégeiket a közösségi terekre. Kinyithatnak iskolák, ahová a 6 évesnél kisebbeket vihetik be azok a szülők, akik igazolni tudják, hogy munkába kell menniük és nincs kire hagyni a gyereküket. Az esküvőket is meg lehet szervezni, de zárt térben csak 50-en, kültéren legfeljebb 100-an gyülekezhetnek.

Fotó: RTVE.

Salvador Illa ma azt is bejelentette, hogy további 8 repülőtérrel egészítik ki a belépési pontok körét, így összesen 13 repülőtéren landolhatnak repülők Spanyolországban. Az „új” légikikötők a következők: Valencia, Alicante-Elche, Fuerteventura, Tenerife-sur, Sevilla, Ibiza, Lanzarote és Menorca. Péntek óta minden, Spanyolországba érkezőnek kötelezően 14 nap karanténba kell vonulnia, valamint a kormány arról is határozott, hogy június 15-ig fenntartja az EU-n kívüli országokból történő utazás korlátozásait.

Fotó: Alicante Plaza.

Az elmúlt 24 órában 87-re csökkent a Covid-19 halálos áldozatainak száma, valamint 421 új fertőzöttet regisztráltak a kórházak.