Spanyol vírus: minden eddiginél több halott

Madridi tudósítónk is megerősítette azt, amit néhány órával ezelőtt Tóth Brigitta is jelentett Alicantéból, hogy tegnap 24 óra alatt 832-en haltak koronavírus-fertőzéstől meg Spanyolországban.

Ez a leggyászosabb adat a súlyos járvány kitörése óta – mondta napi tájékoztatójában dr. Fernando Simón, a riasztások és vészhelyzetek koordinációs központjának igazgatója. Mégis szerinte nem a fertőzések nagy száma, hanem az a drámai, hogy kritikussá vált a kórházak telítettsége, tovább nem terhelhetőek, különösen az intenzív osztályok befogadóképessége elégtelen.

Az El Confidencial című lapban a szakember újfent a lakosság türelmét kérte, remény szerint nincs messze a járvány csúcspontja, bár ma még lehetetlen megjósolni.

Mindenekelőtt Madridban és környékén súlyos a helyzet, más tartományokban – a számok erre mutatnak – némi javulás látszik, mert csökken a fertőzöttek száma, ám még mindig nagyon óvatosan kell fogadni a jelentéseket.

E tudósítás írása közben érkezett a legfrissebb hír, amely szerint Pedro Sánchez miniszterelnök bejelentette: két hétre leállítják a nem létfontosságú népgazdasági ágazatok működését a koronavírus-járvány terjedésének a fékezése végett.

Spanyolországot még mindig fenyegeti az egészségügyi rendszer összeomlása; amellett, hogy elviselhetetlen a zsúfoltság az intenzív osztályokon, akárcsak Magyarországon, kevés a maszk meg a kesztyű is.

Már a magánkórházaktól és az állatorvosi rendelőktől kell kölcsönkérni orvosi felszereléseket, mindenekelőtt lélegeztető gépeket; a legutóbbi jelentés szerint ekként jutott 77 géphez az állami egészségügyi rendszer. A Kínából és más országokból megrendelt eszközök egyelőre váratnak magukra ezer megrendelt gép is késik. Azonnal legalább ezerre lenne szükség!

A temetkezési cégek fölmondták a szolgálatot: utaztatják az elhunytakat, mert sok helyütt már nem bírják a munkát a krematóriumok.

A statisztikai jelentések szerint eddig 12 285-en hagyhatták el gyógyultan a kórházakat. Este hat óráig országosan 6529 új beteget regisztráltak és 674-en haltak meg.

Továbbra is Madridban a legsúlyosabb a helyzet: a ma regisztrált 1404 fertőzött beteg az országban összesen nyilvántartásba vett 4576 páciensnek több, mint a negyede.

A spanyolok mostanra rádöbbentek: országos tragédia részesei; ma már alig látni embert az utcákon, katonák és rendőrök járőröznek, és drónok is figyelik a környéket.