Madrid visszaküldte a silány teszteket Kínának

(Alicantei tudósítónktól) Nem bontott szerződést a kormány a hibás teszteket gyártó kínai céggel. Korábban azt mondták, hogy mintegy 9 ezer tesztet kell visszaküldeniük, de kiderült, hogy ennél sokkal nagyobb a probléma: egy 58 ezer darabos csomag indult vissza a távol-keleti országba. (A nyitó képen a hibás tesztek; foto: Fotó: AlNavío)

A gond az volt velük, hogy a bizonyítottan koronavírusos fertőzötteket is egészségesnek ítélte. A cég akitől vásároltak, állítólag nem rendelkezik gyártási engedéllyel. Azt állították, hogy a tesztek 80 százalékos biztossággal jelzik, hogy ki hordozza a vírust, ehelyett azonban a többségük nem érte el a 30 százalékos megbízhatóságot.

A kormány nem bontotta fel a szerződést a vállalattal, egyelőre a termékek cseréjében állapodtak meg. A még meg nem érkezett eszközöket – mintegy 640 ezer darabot – is cserélni fogják egy új modellre. A gyorstesztek azért lennének rendkívül fontosak, mert a segítségükkel fékezni tudnák a járvány terjedését. Azokat tesztelnék, akik a fertőzöttek közvetlen közelében dolgoznak, köztük orvosokat, ápolókat. Akinek a tesztje pozitív, azt rögtön elkülönítenék, még mielőtt bejutna hordozóként a közösségbe.

A madridi közösség elnöke, Isabel Díaz Ayuso mindeközben arról panaszkodott, hogy Madrid nem kapott még egyetlen lélegeztetőgépet sem, pedig már égető szükség lenne rájuk. A kormány külföldről (is) rendelt lélegeztetőgépeket, ezernél is többet, de azokra még várni kell. Addig az egészségügyi dolgozók azt kérik, hogy állítsák szolgálatba az ország sebészetein pihenő, több száz gépet.

(Foto: Ideal)

A kormány a magán- és állatorvosi klinikákhoz fordult segítségért, tőlük igyekeznek eszközöket, felszereléseket kölcsönkérni. Az egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint eddig 77 lélegeztetőgépet sikerült szerezniük a magánkórházaktól, akik közben elkezdték felajánlani ágyaikat is a koronavírusos betegeknek.

Keddi adatok szerint az összes fertőzött 10,5 százaléka fekszik már magánegészségügyi intézményekben. Emellett Valenciából 8, Alicantéból 3 felajánlást kaptak a kórházak állatorvosi rendelőktől.

A számok egyre ijesztőbbek Spanyolországban. Az elmúlt 24 órában az eddiginél is többen haltak meg: 832 áldozatot szedett a koronavírus. Jelenleg 72 248 beteget tartanak nyilván.