Huszadszor is arcát adja az ARC

Mától november 1-jéig éjjel-nappal megtekinthető az újbudai Bikás parkban a 20. ARC kiállítás, ami egy bárki számára nyitott, jeligés pályázat eredménye.

Részlet az idei pályázati kiírásból: „… Helló, mizu, mi van veled? Te érted, hogy mi van most? Hogy mi történik velünk és mit érzünk a maszk mögött a globális bizonytalanságban? Tényleg ennyire megváltozott minden? Vagy mi változtunk meg? 


Szerinted mi legyen? Merre vegyük az irányt? Vissza a múltba, vagy előre a jövőbe? Meneküljünk egy másik bolygóra, vagy változtassuk meg ezt a világot? Messiás kell, megmentő, új intelligencia, vagy találjunk vissza önmagunkhoz? Kifelé meneküljünk, vagy fedezzük fel, mi van legbelül?

Te mibe kapaszkodsz, amikor megfordul körülötted a világ? A vakcinákba, távolságtartásba, lélegeztetőgépekbe, mentőcsomagokba? Vagy a képzelőerődbe, a kreativitásodba? Az ötleteidbe? És ha igen, most van ötleted? Van víziód? 


El tudod mondani, hol a hova, merre a tovább? Van ötleted, hogy megmutasd másoknak is, hogy hol tartunk most? Szerinted jól változunk? Vagy szerinted is rossz irányba mennek a dolgok? Te mit gondolsz, mit érzel, mit képzelsz, mit akarsz, mit látsz? 


Találd ki, rakd össze, mutasd meg és vegyél részt! Most ez a legfontosabb: adjunk erőt egymásnak azzal, hogy van elképzelésünk, van képünk és lehetőségünk! 

Az alkotói szabadság jegyében a felkínált témán kívül más ötlettel, témával is pályázhatsz szabadon! …”

Az idén sem egyetlen ember gondolatai vezették a kiállítás képeinek kiválasztását. A 766 pályamunka sorsáról a 20 szakemberből álló zsűri döntött. (Az idei zsűri teljes névsora.)

A legjobbnak ítélt alkotásokért járó díjakat – tekintette a járványhelyzetre – zárt körben adták át. A legjobb alkotásnak járó díjat Elter Zsolt, „Szerelem a korona idején” című alkotása kapta. A második helyezett Sipos Zoltán „Az utolsó kapcsolja le!” című képe lett. Harmadik helyezést ért el Szőke Dávid a „Hello, ubik!” című munkájával. A legkedélyborzolóbb alkotásért járó Borz díjat Mel Szalkai, „Lölöland” című műve kapta.

A Hammer Agency különdíjban részesítette Szücs Jánost a „Noé/Noah 2020″ című pályamunkájáért; felajánlója a díjat azon pályázat készítőjének ítélte oda, aki marketing-szempontból világszínvonalú megoldást nyújtott. 

A díjazottak sora itt nem ér véget, hiszen a közönségdíjért még küzdenek a pályaművek. A szervezők arra biztatják a kiállítás látogatóit, hogy fedezzék fel az idei tárlatot, keressék meg kedvenc alkotásaikat és szavazzanak rájuk a képek alatti QR-kód segítségével, vagy az ARC weboldalán november 1-jéig; a közönség által díjazott alkotást  november elején hirdetik ki.  

Együttműködésben a whumm.com oldallal az idén is online megvásárolható az idei és a múlt hét évben kiállított művek közül bármelyik, különböző méretben és formátumban.

Újbuda büszke arra, hogy befogadhatja és támogathatja Magyarország legnagyobb köztéri tárlatát. A tavaly megválasztott új városvezetés rendkívül fontosnak tartja, hogy Újbudát, a Karinthyak otthonát, Kosztolányi, Móricz és még számtalan korszakos alkotó hazáját visszahelyezze a kultúra térképére. Az ARC Kiállítás is mérföldkő ezen az úton. A szólásszabadság és a kulturális sokszínűség jegyében a főváros legnépesebb kerülete szívesen látja vendégül a szabad és kritikus szellem ikonikus seregszemléjét.

A Tiszta Energiák szakembereinek köszönhetően az ARC-kiállítás éjszakai megvilágításához szükséges energiát a nap sugárzásából állítják elő a rendezvény helyszínén. 

A 20. ARC kiállítás Budapest más részeiről elsősorban a 4-es metróval, a Bikás park megállónál leszállva közelíthető meg könnyedén. A szervezők arra kérik a kiállítás látogatóit, hogy a járványügyi helyzetre tekintettel ügyeljenek a megfelelő távolságra és viseljenek maszkot!