Madrid: ideiglenes halottasházakat nyitottak

Madridban már a második ideiglenes halottasházat kellett megnyitni a koronavírus áldozatainak, mert hagyományos módon már nincs hova helyezni az elhunytakat. (A nyitó kép Varga Tibor felvétele.)

A válság miatt félbe maradt nagy építkezés, a Ciudad de la Justitia egyetlen, be nem fejezett épületében is a vírusban meghaltakat őrzik majd, ugyanúgy,mint a Palacio de Hielo jégpályán.

Szombaton nyolcszázharminckét új halálesetet jelentettek. Spanyolország egészségügyi ellátórendszere az összeomlás szélére sodródott. Az áldozatok számát tekintve holnap eléri, sőt, meghaladhatja Kínát, és Olaszországtól is csak alig marad el.

Hispániában tovább szigorították a kijárást, ezerszámra szabnak ki pénz-, sőt börtönbüntetéseket is, és mint Olaszországban, itt is leállították a nem létfontosságú üzemeket, hogy ezzel is elejét vegyék az emberek találkozásának.

Mindezek ellenére rengetegen vétenek a karanténszabályok ellen, a rendőrség a katonákkal közösen próbálja megfékezni a renitenseket: eddig 180 400 büntetést róttak ki, 1500 ember kezén kattant a bilincs – jelentette az El País.

Tovább szigorodnak a kormányintézkedések: két hétig csak a létfontosságú üzemek működhetnek: a gyógyszergyárak, a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalatok, a szállítás, a sajtó, az áram- ,víz- és gázszolgáltatók, valamint természetesen a legfontosabb, az egészségügy.

Az összes tájékoztatási forrás idézi Fernando Simónt, az egészségügyi minisztérium szóvivőjét: „Nincs még egy olyan ország, ahol ilyen magas lenne azt egészségügyben dolgozók megbetegedési aránya”. Mintegy tízezer orvos és más egészségügyi dolgozó fertőződött koronavírussal, és már hat tartomány intenzív osztályain képtelenek több beteget fogadni. Spanyolországban is kevés a kesztyű, a maszk és a lélegeztetőgép – jelentette a Reuter.

Szombaton rekord számú, 832 új halálesetet regisztráltak, amit a mai esetek minden bizonnyal fölülmúlnak, miután délután 4-ig már 624-en haltak meg. Spanyolországban eddig összesen 6600-an veszítették életüket, és ma délutánig további 6549-en betegedtek meg. Reményre ad okot, hogy 14 709 fertőzött gyógyultan távozott a kórházakból.

A spanyolországi fertőzöttek száma e sorok írásakor 78 797 volt, így várhatóan holnap a spanyolok utolérik Kínát, ahol kereken 82 ezer koronavírusost regisztráltak.

Madridban mostanáig 22 677-en betegedtek meg, és háromezernél többen haltak bele a járványba. Eközben a WHO felkérésére a Madridi Egyetemi Kórházban tovább tesztelik négy betegen az új vakcinát, ami remény szerint hatásos lehet a vírus ellen. (Forrás: El Confidencial)

Kevés szó esik esik arról, hogy miként éli meg a családok és gyermekeik ezeket a borzalmas napokat, a halálosztó vírus feltartóztathatatlan nyomulását. A gyerekek rajzokkal, erkélyekre kifüggesztett üzeneteikkel tudatják velünk, a világgal, hogy hatalmas tragédia tanúi, semmi sem lesz már olyan, mint még nemrég volt. Üzenetük a felnőtteknek szól: Akármi történik is, mi itthon maradunk… (Forrás: El Pais)

Mi ma este is letéptünk egy lapot a képzeletbeli naptárunkból, immár a tizennegyediket a karantén kihirdetése óta. Naponta többször is beszélünk otthoni szeretteinkkel, miközben tudjuk, csak napok kérdése, és hozzájuk is feltartóztathatatlanul „beköszön” a virus. Ezért üzenjük és kérünk mindenkit: maradjatok otthon!