Spanyol karantén: 2000 euró egy üveg Nutella

(Alicantei tudósítónktól) Nem vacakolnak a spanyol rendőrök: hezitálás nélkül büntetik azokat, akiknek nincs engedélyük arra, hogy az utcán tartózkodjanak. (Drogkereskedőtől lefoglalt áru; a nyitó kép forrása: Zona Retiro)

Málagában egy kétfős grillpartit, Madridban egy taxizó kábítószer-kereskedőt, Elchében egy Nutelláért leugró lakót büntettek meg. Közben a koronavírusos betegek száma hamarosan eléri a Kínában regisztráltat.

Taxival furikázta a drogot egy kereskedő Madridban. Gyógyszeres és rágógumis dobozokba, cukorkás papírokba csomagolta be az anyagot és így osztotta szét vásárlói között. A rendőrök természetesen letartóztatták, a pénzét pedig lefoglalták.

Múlt héten is volt egy hasonló fogásuk, akkor két férfi csuklóján kattant a bilincs Lavapiés városrészben. Náluk nagy mennyiségű marihuána, kokain és heroin volt. Persze nem Madrid az egyetlen, ahol egyre nagyobb az igény a drogra: Córdobában és Málagában is elfogtak egy-egy drogkereskedőt a napokban. Utóbbiban nem csak a kábítószerrel volt gond: két férfi behatolt egy elzárt lakónegyed közösségi területére és sütögetni kezdett. A lakók hívták rájuk a rendőröket, akik gyorsan véget vetettek a kétfős grillpartinak.

Egy elchei (Alicante) lakos minden bizonnyal a történelem legdrágább Nocillás (a Nutella spanyol verziója) kenyerét reggelizte ezen a hétvégén. 2000 euróra büntették (kb. 630 ezer Ft) a rendőrök azért, mert leugrott a boltba egy üveg édességért. Ha 15 napon belül befizeti, akkor 50 százalék kedvezményt kap.

(A kép forrása: Diario Información)

Néhány önkormányzat megszigorította az élelmiszer-beszerzést és 30 euró alatti vásárlásokat nem engedélyez, ugyanis sokan egy-egy baguette-ért, vagy épp egy üveg Nutelláért mennek boltba csak azért, hogy kimozdulhassanak. A rendőrség sűrűbben ellenőrzi már az autóbuszokat is: minden utast kikérdeznek úti céljáról, majd az elmondottakat alátámasztó igazolást is elkérik.

(A kép forrása: Diario Información)

A rendőrök eddig 180 400 büntetést szabtak ki a karantén szabályainak megszegése miatt, illetve több mint 1500 embert tartóztattak le.

(A kép forrása: La Vanguardia)

Közben a kormány várhatóan ma estig jóváhagyja azt az intézkedést, amely szerint hétfőtől két hétre le kell állniuk a nem létfontosságú vállalatoknak, ezzel is csökkentve az emberek érintkezését. Továbbra is működni fog ugyanakkor az élelmiszeripar, az áruszállítás, a média, a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, de nem állnak le az áram,- víz- és gázszolgáltatók, valamint természetesen az egészségügy sem. Utóbbival kapcsolatban is érkeztek aggasztó hírek.

Fernando Simón, az egészségügyi minisztérium illetékes központjának vezetője azt mondta sajtótájékoztatóján, hogy túl sok egészségügyi dolgozó betegszik meg Spanyolországban. Nincs rajtunk kívül olyan ország, ahol ennyire magas lenne az ezen a területen tevékenykedők megbetegedési aránya. Emellett aggasztó hír, hogy már hat tartomány jelezte: intenzív osztályaik átlépték maximális befogadóképességük határát.

Spanyolország várhatóan holnap utoléri Kínát: ma délig 78 ezer beteget tartottak nyilván a kórházak. A kínaiak 82 ezres létszámnál fékezték meg a járvány terjedését.