Igazoltan mehetnek klímatüntetésre a bécsi diákok

A Bécsi Közoktatási Igazgatóság tanítással kapcsolatos rendezvénnyé nyilvánította a szeptember 27-i, pénteki klímatüntetést, miáltal a diákok részvétele igazolt hiányzásnak számít. A demonstráló fiataloknak azonban felügyelő tanárt kell magukkal vinniük. (Nyitó kép: A Bécsi Népfőiskolákon péntekenként nem nyomtatnak © VHS)

Ha akar, az osztrák főváros összes diákja részt vehet a nemzetközi közvéleményt mozgósító szeptember 27-i klímatüntetésen, az Earth Strike-on, miután a Bécsi Közoktatási Igazgatóság tanítással kapcsolatos rendezvénnyé nyilvánította.

A tanulóknak előre be kell jelenteniük a részvételi szándékukat és felügyelő tanár kíséri őket, az iskolából hiányzás nem számít igazolatlannak. A tüntetésen részvétel önkéntes, és előzetesen vagy utólag be kell építeni a tananyagba, mint például a demokratikus jogok gyakorlása vagy beszélgetés az éghajlat védelméről.

Arról, hogy várhatóan hány iskola vesz majd részt a klímatüntetésen, a Közoktatási Igazgatóságnak nincs információja, mivel az egyes intézményeknek ezt nem kell jelezniük.

A Bécsi Közlekedési Vállalat (Wiener Linien) és a Fridays for Future klímavillamosa a tömegközlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet © Wiener Linien / Manfred Helmer

A Bécsi Népfőiskolák egy különleges akcióval csatlakozott az Earth Strike-hoz: szeptember 27-től „No Print Friday”-t vezetnek be, vagyis ezentúl a munkahét utolsó napján a minimumra csökkentik a nyomtatások számát. A cél, hogy felhívják a figyelmet a feleslegesen kinyomtatott oldalakra és hosszú távon a hét többi napján is kevesebbet nyomtassanak a dolgozóik.

A Népfőiskolák régóta elkötelezett a környezetvédelem iránt és már eddig is egy sor intézkedést is hozott ebből a célból. Megszüntették a helyben nyomtatást és központi nyomtatóhelyiségeket alakítottak ki abból a célból, hogy megfontolásra késztessék munkatársaikat: érdemes-e elballagni a nyomtatás helyére, a folyosó végére vagy másik emeletre.