Poket-könyvek: most a futásról, aztán majd a 6–3-ról

Napokon belül – egy különleges bemutató kíséretében – megjelenik a 22. Poket-zsebkönyv. A Sztalker Csoport három színésze, Kovács Tamás, Böröndi Bence és Lestyán Attila, valamint a Pokat közösség kiválasztott 20 tagja szeptember 28-án a Spar Budapest Maraton rajtvonalához áll majd, hogy megtegye az egyenként 2300 méteres távot.

Murakami Haruki író és műfordító. Könyvei és történetei a világon mindenhol milliós példányszámban jelennek meg fogynak el, több mint 50 nyelvre fordították le őket. A londoni The Guardian az írót a világ legnagyobb élő novellistájának nevezte. Munkáinak többsége első személyű elbeszélést használ a japán I Novel hagyományában. Miről beszélek, amikor a futásról beszélek? című írása is az ő saját történetéről, életéről szól. Haruki Murakami 1982-ben még egy dzsesszbár tulajdonosa, korántsem író volt. Abban az évben döntött: eladja bárját és az írást választja. Akkor kezdett el futni azért, hogy megőrizze kondícióját.

„Haruki Murakami naplója attól is különleges, hogy az írói identitás mellett a szerző hosszútávfutó identitása is megjelenik benne, legalább ugyanolyan hangsúllyal – mondta a műről Vecsei H. Miklós, a Poket zsebkönyvek ötletgazdája. – Amikor ez a mű született, az író már tucatnyi regény megalkotásán túl volt. Visszaemlékezett arra, hogy a sport hogyan volt hatással írói munkásságára is, csak úgy, mint a kondíciójára. Közben pedig beszél mindenről, ami történt vele, ami érdekelte. Számomra azért példaértékű az ő története, mert a rendszeres sport, fúleg a hosszútávfutás, elképesztő módon képes felszabadítani bennünk olyan energiákat, amelyekről nem is sejtettük, hogy bennünk vannak. Csak a sport úgy kitisztítani az elménket, hogy utána még nagyobb – nem csupán fizikai – teljesítményre legyünk képesek.”

A 22. Poket nem véletlenül szól a sportról: ez az év ugyanis a sport ünnepe a magyar fővárosban. Budapest pályázaton nyerte el annak a jogát, hogy az idén az „Európa Sportfővárosa” cím birtokosa legyen.

Aki úgy érzi, hogy csatlakozna a Poket félmaratoni távot teljesítő csapatához, még jelentkezhet: a Poket Facebook-oldalán megtalálja a részleteket.

Novemberben az 1953. november 25-i, 6–3-as magyar győzelemmel végződött angol–magyar labdarúgó-mérkőzésre emlékezvén folytatódik a sporttémájú zsebkönyvek megjelenése. Az új mű szerzője Rejtő László, a címe: „Az Aranycsapat és árnyai”.