Kutatók éjszakája: jó 3500 élmény – 5G-re is hangolva

Miközben egy terepasztalon óriás pók szólótáncot járt, aközben három szorgalmas robot kockákat pakolt a szomszédos asztalon az Ericsson budai fellegvárában. Ma késő délelőtt hagyományosan a svéd világvállalat magyarországi központja adott helyet a  hazánkban is tradícióvá előlépett kutatók éjszakája programismertetőjének. (Beszámolónk képeit Osgyány Pál készítette.)

Országosan ötvenhárom településen (zömmel és ugyancsak hagyományosan a fővárosban) másfélszáz helyszínre, 3500-féle (!) ingyenes rendezvénnyel várják azokat, akik kíváncsiak: mivel foglalkoznak mostanság a kutatók.

A sajtótájékoztató házigazdái

Miként az Infovilág is évről évre szorgalmasan beszámolt a kutatók éjszakája programkínálatáról, akként a mai sajtóeseményen is ezt tették a házigazdák. Elhangzott, hogy az Európai Bizottság egy híján másfél évtizeddel ezelőtt hirdette meg a maga nemében egyedülálló eseménysorozatot, amelynek legfőbb pikantériája, hogy a részt vevő vállalatok, tudományos műhelyek, könyvtárak, oktatási intézmények, múzeumok az általában féltve őrzött „titkaikba” és a nagyközönség elől szigorúan elzárt kutató-alkotóhelyeikre is bebocsátják az érdeklődőket, akikből a kutatók tavalyi éjszakáján kereken 300 ezret számoltak össze. (Büszkeségre okot adó tény: földrészünk harmincnál több országában mintegy másfél millióan vettek részt a rendezvényeken, ekként a magyarok kíváncsisága, érdeklődése valamennyit fölülmúlja.) Most elhangzott: az idén minden bizonnyal jóval több kíváncsi vesz részt a nem egyszer csak korlátozott számban fölkereshető laboratóriumokba szervezett látogatásokon. Moskovits Ákos, Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének munkatársa elmondta, hogy a kutatói munkát támogató uniós program, benne a nagyközönséget is megmozgató kutatók éjszakája, a Marie Curie-program része. Mindenekelőtt a fiatalokat kívánják megismertetni a szerfölött izgalmas – és persze legalább annyira fáradságos – nem egyszer sok egyébről való lemondással is járó kutató-alkotómunkával, ami „Európa versenyképességének záloga”. Toborzóként is fölfogható a kutatók éjszakája, a különféle szakmák ezzel a betekintési lehetőséggel szeretnének kedvet csinálni a holnapok tudósai, alkotói, feltalálói számára.

A táncoló pók

Kardon Béla, a Regionális Információs és Fejlesztő Tudásközpont (RCISD) tudományos igazgatója hangoztatta, hogy nem csupán a technológiai vállalatok nyitják meg kutatóhelyeiket ezen az estén és éjszakán. A természettudományos műhelyek és a műszaki tudományok kutatóin túl a humán ágazatok művelői is szeretnék bemutatni friss eredményeiket, mindazt, amivel éppen foglalkoznak. Így aztán levéltárakba, könyvtárakba, múzeumokba (pl. Magyar Nemzeti Múzeum, a Holokauszt Emlékközpont, a Magyar Természettudományi Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum stb.) is várják szeptember utolsó hétvégéjén az érdeklődőket.

A felsoroláshoz csatlakozott Grasselli Norbert, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, amikor felhívta a figyelmet arra, hogy „a Bay nem jár egyedül”: a fővároson kívül Szegeden és Miskolcon várja az érdeklődőket, akik a többi között „megismerkedhetnek az egyensúly-vezérelt pingvinnel, kiképezhetik magukat bűnügyi technikusnak és játszhatnak tudományos társasjátékokat is, emellett lesz tudományos sörfőzés is”. Az Európai Űrügynökség a magyar fejlesztéseket mutatja be. A tudomány borsodi fellegvárában a virtuális valósággal kapcsolatos fejlesztésekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, akik részt vehetnek robotika-bemutatón és önvezetőautó-versenyen. Az olajfaló baktériumok Szegeden várják a kutatók éjszakáját választókat.

Ma még kevesen tudják, hogy a budai Bartók Béla út 33. alatt működik a transzformátor egyik feltalálója, Zipernowsky Károly nevét viselő Tudományok és Művészetek Háza. Balázsi Katalin (a képen) – maga is kutató –, a Nők a Tudományban Egyesület elnöke újságírók előtt elmondta, hogy a kutatók éjszakájának a főszereplői náluk a tudományos területeken dolgozó kutató- és mérnöknők, továbbá a tudományos pályájuk elején álló diáklányok, akik látványos bemutatókkal és kísérletekkel készülnek a programsorozat gazdagítására.

Jóformán kezdettől az Ericsson Magyarország a motorja és központi helyszíne a kutatók éjszakájának. Ez alkalommal is programok, bemutatók sokaságával készül a budai Infoparkban megtelepedett, a kutatás, a fejlesztés és az innováció élvonalában „nyomuló” világcég. Az idei kutatók éjszakájának is központi rendezvényhelye lesz a lágymányosi Tudósok körútján nem egészen két évvel ezelőtt megnyitott Ericsson-ház – újságolta Jakab Roland, a társaság regionális igazgatója. Ez alkalommal (is) az 5G-é a főszerep. Bemutatják a minden eddiginél gyorsabb átvitelre alkalmas mobil rádióhálózat alkalmazási területeit. A szakember a többi között elmondta:az Ericsson-eszközökre komponált, működő 5G-hálózaton egy sor ismertetőt tartanak. A mobilultrahang-bemutatón például azt, hogyan segítik az 5G-hálózatok különleges képességei egy mentőautóban dolgozó szakszemélyzet munkáját. Láthatjuk, hogy miként hajtható végre akár egy esetkocsiban is ultrahangos vizsgálat úgy, hogy az orvos a távoli kórházból egy 5G-vel üzemelő haptikus kesztyűvel vezeti a mentőápoló kezét.

Egy másik látványos bemutatóban ipari robotkarok egy logikai játékot, a Hanoi tornyait játszva mutatják meg, hogy az 5G és az Edge Cloud miként kínál gyakorlatilag észrevehetetlen késleltetésű kommunikációs lehetőséget. A robotok vezérlését végző központi szerver az 5G-hálózat gyorsaságának köszönhetően valós időben bírálja felül a működésüket. A technológia nagyban az ipari termelés automatizálására alkalmazható. Az ipari robotikában rejlő lehetőségeket hivatott bemutatni az a „robotpók” is, amelyik felhőben (a végtelen internetben) található hangelemző algoritmus segítségével bármilyen zeneszámra képes táncolni…

Az 5G nem csupán az ipar és egyéb technológiai területeken hasznos – derült ki Jakab Roland szavaiból. Az „átlagos használók” számára is nagy előnyöket kínál a hipergyors és alacsony késleltetésű hálózati kapcsolat. Ezt mutatja be az Ericsson cloud gaming demója, amivel a kutatók éjszakájának az Ericssonhoz bekopogtató vendégei az 5G hálózaton a felhőben játszhatnak a legnépszerűbb futball-szimulátor pénteken megjelenő változatával.