Így gondolkodunk a távmunkáról

Számos cégnél már megvan az otthoni munkavégzés hosszú távú terve. Ám van, ahol még nem döntöttek erről, bár a munkavállalói igények – felmérések szerint is – a home office és a hibrid munkavégzés felé mutatnak. A távmunka különféle formáinak hosszú távú kialakulása a legtöbb esetben, várhatóan, nem ütközik majd akadályba, hiszen a vállalatok és a munkavállalók többsége szerint sem csökkent a hatékonyság az otthoni munka okán. Mindehhez olyan eszközök kellenek, amelyek támogatják a munkavégzés e formáját. (A nyitó képhez: szerfölött kíváncsi a szerkesztő, ugyan hány percig képes e csinos hölgy ebben a pózban távmunkálkodni…)

A home office munkavégzés iránti igény megerősödött az alkalmazottakban a pandémia óta. Egy tavalyi, 31 országban több mint 30 000 munkavállaló megkérdezésével készült felmérés szerint a dolgozóknak csaknem a háromnegyede szeretne a járvány reménybeli megszűnése után rugalmasan, nem munkahelyhez kötötten dolgozni. A kutatás azt is megállapította, hogy mind a munkáltatók, mind az alkalmazottak hosszú távú, hibrid munkavégzésre készülnek a jövőben.

Különösen markáns ez a vélekedés a fiatalabbak esetében: egy nemzetközi kutatás kétezer Y- és Z-generációs munkavállaló véleményét vizsgálta, összesen 10 országból. A megkérdezettek 90 százaléka nyilatkozta, hogy nem szeretne visszatérni a teljesen jelenléti munkavégzésre a jövőben, 18 százalékuk pedig a hibrid munkavégzésnek egy olyan formáját részesítené előnyben, ahol mindenekelőtt irodában dolgozhat.

Egy szintén tavaly publikált felmérés a magyar dolgozók és cégek távmunkával kapcsolatos tapasztalásait tárta fel: a megkérdezett munkavállalók 88, a munkaadók 84 százaléka nyilatkozta, hogy az otthoni vagy hibrid munkavégzés bevezetése óta nem változott, vagy éppenséggel javult is a hatékonyság. A kutatás vizsgálta, hogy a magyar munkavállalók jóllétéhez milyen elemek járulhatnak hozzá legnagyobb mértékben a saját megítélésük szerint. A listán a home office támogatása a harmadik helyen végzett, megelőzve az egészségügyi szolgáltatásokat és a sportolási lehetőségeket. A távmunkavégzés tehát várhatóan nem szűnik meg a jövőben sem, a vállalatoknak ezért számolniuk kell az ilyesfajta igényekkel.

Ha sok időt töltünk munkával otthonunk kényelméből, elengedhetetlen az olyan eszközök használata, amelyek mindezt hatékonyan támogatják. Fontos, hogy az otthoni munkaállomásunk berendezésénél vegyünk figyelembe ergonómiai (ember–gép–munkakörnyezet kapcsolat) szempontokat. A nem megfelelő testtartás ugyanis hátfájdalmakat okozhat, hosszú távon pedig gerincproblémák is jelentkezhetnek. Ügyeljünk székünk beállítására, valamint a monitorunk elhelyezésére is.

(A kép eredete: https://nemartdecor.blog.hu)

Az íróasztalhoz rögzíthető monitorállványokkal, például, bármilyen pozícióban és szögben elhelyezhető magunk előtt a kijelző, ami többképernyős munkavégzés esetén különösen hasznos lehet.

Távmunkavégzés esetén sokszor otthonunk és munkahelyünk között szállítjuk számítógépünket, vagy más helyről kell elvégeznünk feladatainkat. Erre a célra a rázkódást jól elviselő, könnyen szállítható, hosszú akkumulátor-idejű gépet válasszunk.