Így készül a jövő – a gyártás napjai Bécsben

Május 10–12. között rendezik meg Bécsben az első alkalommal a gyártás-termelés napjait, a „manufacturing days”-t. Az érdeklődők betekinthetnek a kezdő gyártó vállalkozások – általános ismert szóval: startupok – világába, megtudhatják, milyen kihívásokkal kell szembenézniük és milyen eredményeket tudnak felmutatni a fiatal vállalkozások. Az esemény a ViennaUP´21, Közép-Európa legnagyobb startup fesztiváljának része.

Európában kétmilliónál több cég foglalkozik gyártással, ezek mintegy 32 millió embert foglalkoztatnak. Mivel hatalmas területről van szó, nagyon fontos, hogy az ágazat fenntartható módon működjék gazdasági, szociális és környezetvédelmi szempontból egyaránt. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) az Európai Unió által 2008-ban létrehozott szervezet, melynek célja a kontinens innovációs képességének erősítése. Az EIT-en belül nyolc innovációs közösséget alakítottak ki, mindegyik átfogó problémákra keres megoldást nagy innovációs potenciállal rendelkező területeken.

Az egyik ilyen az EIT Manufacturing, melynek célja a gyártás hozzáadott értékének növelése Európában úgy, hogy az versenyképes, mégis fenntartható legyen. Öt helyszínen található EIT Manufacturing központ, a keleti régió központja Bécs. Ez rendezi most meg Közép-Európa legnagyobb startup-eseményének részeként a „manufacturing days”-t, május 10–12. között.

A háromnapos online eseményen minden az újításról szól. Vállalatok, befektetők és szakértők gyűlnek majd össze egész Európából, hogy megvitassák a termelési ágazat irányzatait és lehetőségeit. A középpontban a gyártással foglakozó kezdő vállalkozások állnak. A tájékozódást segítő műhely-, kerekasztal- és személyes beszélgetéseken derül ki, milyen kihívásokkal kell szembenézniük és milyen eredményeket tudnak felmutatni a fiatal vállalkozások.

A programot Tim Cole, az „AI Means Business: How to build a smarter company” (A mesterséges intelligencia üzlet: hogyan építsünk okosabb vállalatot?) című könyv szerzője nyitja meg, aki a jövő kihívásairól beszél. Felszólal Christian Kesberg, a londoni Osztrák Nagykövetség kereskedelmi megbízottja is, aki a brexit hatásairól osztja meg tapasztalatait. Egy másik alkalommal a nagy piaci szereplők beszélnek a startupokkal együttműködésről.

A Bécsi Gazdasági Ügynökség, a Wirtschaftsagentur április 27–május 12. között rendezi meg Közép-Európa legnagyobb startup-eseményét, a ViennaUP´21-et. A programsorozat negyvennél több osztrák és nemzetközi előadó közreműködésével valósul meg, a bécsi kezdő vállalkozások közösségből mindenki ott lesz, aki számít. Az esemény célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az üzleti és a technológiai szféra jövőjét formáló szereplőket, illetve megerősítse Bécs kiemelkedő szerepét, mint gazdasági és startup központ. Tekintettel a járványhelyzetre a ViennaUP’21 minden eseményét online tartják meg, az előadások nyelve angol.