Így trükköznek, gazdagodnak Orbán oligarchái

Tízmillió euróval növelte tőkearányos részesedését a magyar kormány a nemrég Budapestre költözött orosz Nemzetközi Befektetési Bankban – adta hírül az orosz nyelvű Banki.ru portál a megnevezett bank, az IIB hivatalos közleményére alapozva.

Eszerint a magyar tulajdoni hányad 17,16%-ra nőtt, ami 60 millió eurós kapitalizációnak felel meg a bank 350 millió eurós alaptőkéjéhez mérten. Az 1970-ben alapított Nemzetközi Befektetési Bank részvényesei között – hazánkon és természetesen az oroszokon kívül – ott találjuk Bulgáriát, Vietnamot, Kubát, Mongóliát, Romániát, Szlovákiát és Csehországot.

Ukrajna és Magyarország a katonai hírszerzés régiós együttműködéséről írt alá megállapodást. A magyar fél részéről Béres János, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatója volt jelen – erről számolt be az angol nyelvű ukrán portál, a 112.international. A tudósításból annyi tudható: a két ország közös elemző részleget állít fel a térségben tapasztalható új nemzetbiztonsági fenyegetések miatt, illetve az elhárításban is közös akciókra készülnek, valamint az együttműködést kiterjesztik a NATO biztonsági struktúrájára vonatkozó információcserére is. 

A magyar zsidó közösség megemlékezett a gettó szovjetek által történt felszabadításának 75. évfordulójáról a Dohány utcai zsinagógában – tudósított az eseményről az amerikai AP hírügynökség. Idézi Fröhlich Róbertnek, a Dohány utcai zsinagóga főrabbijának szavait, aki a bántó fájdalomról és az élet ünnepéről beszélt –ambivalens érzésekkel. A magyarországi új izraeli nagykövet, Yakov Hadas-Handelsman beszédében az itthon maradt zsidók hősiességéről beszélt, akik nem az emigrációt választották, holott a holokauszt után a kommunizmus kemény évei következtek. Ők azok, akik a zsidó identitást átmentették a következő generációknak, így ma újra virágzó zsidó élet van Magyarországon. De ma sem nyugodhatunk meg, hiszen az „ördög nem alszik” és az antiszemitizmus újra és újra felüti a fejét a világ sok pontján.

Csehországban is regisztráltak madárinfluenzát – számol be a többi között az SRF, a Svájci Rádió és Televízió meg a pakisztáni ARYNews is. Mindez azt jelenti, a régiónkban terjed a kór. Csehországban még csak 12 kakast pusztítottak el ugyan, ami a magyar adatokhoz képest elenyésző. Nálunk ugyanis az elmúlt napokban 50 ezer pulykát, majd 115 ezer kacsát kellett megsemmisíteni a magyar hatóságok beszámolója szerint, akik hozzátették azt is, hogy a 2016-i hasonló járvánnyal állunk szemben, amelyik akkor nem volt veszélyes emberre, és minden bizonnyal most sem lesz. A H5N8 vírust már kimutatták Romániában, Szlovákiában és Lengyelországban is.

Az EuroNews orosz és német nyelvű portálján is közölték azt az igencsak terjedelmes összeállítást, amit a The New York Times alapján már ismertetett a Klubrádió, és amibe ezúttal az Átlátszó oknyomozó portál információit is beleszőtték. A cikk azt mutatja be részletesen, milyen trükkökkel szereznek meg földeket a kormányhű oligarchák illetve, milyen csalafintaságokkal jutnak hozzá az Európai Unió agrártámogatásaihoz, amelyekkel alapvetően a saját gazdagságágukat alapozták meg.

A McDonald’s 153 milliárd forinttal járult hozzá a 2018-ig terjedő négy éves időszakban a magyar GDP-hez – írja a berlini székhelyű nemzetközi gazdasági portál, a bne IntelliNews a KPMG összesítésére hivatkozva.  A hazánkban 1988-ban debütált étteremlánc 89 gyorséteremmel rendelkezik, s 6800 dolgozója évente mintegy 80 millió embert szolgál ki. Nem mellesleg 2018-ban megduplázta éves profitját, ami így 4700 millió volt 34 ezer millió forint bevétel mellett. Nem mellesleg egy évvel ezelőtt a magyar Scheer Sándor, a Market cég alapítója állítólag 10 ezer millió forintért vette meg a magyarországi McDonald’s érdekeltséget. Scheer a Forbes két évvel ezelőtti listáján a 49. helyen állt 31 000 millió forintos becsült vagyonával. McDonald’s-érdekesség: a felhasznált nyersanyagok mennyisége az említett 4 év alatt csaknem 40%-kal nőtt, és most évente csaknem 40 ezer tonna. A cég a nyersanyagok harmadát szerzi be a magyar termelőktől, az érintett 11 legsikeresebb beszállító megháromszorozta az eladását az adott időszakban.