Ferien Messe, Bécs: egekben az osztrákok utazási kedve

Ma zárt  Közép-Európa legnagyobb turisztikai és szabadidős vására, a bécsi Ferien Messe. A vásárhoz időzítve tette közé kicsattanóan derűlátó piaci előrejelzését az ausztriai Ruefa utazási iroda.

A Ruefa utazási-iránytű (Reisekompass 2020) című, a múlt év végén 1500 online megkérdezésen alapuló reprezentatív kutatás eredménye alapján 2020-ban az osztrákok 90 százaléka (!) tervezi, hogy az idén biztosan elutazik szabadsága alatt. Ennek megfelelően a teljes lakosságra vetítve a sógorok 2020-ban átlagosan 18 napot terveznek szabadidős utazással eltölteni. Minden második válaszadó azt jelezte, hogy ez évben legalább kéthetes utazást tervez. A szabadságra szánt büdzsé mértéke tovább bővült, és átlagosan 1620 euró. A válaszadók 35 százaléka 1500 eurónál is többet tervez költeni, minden tízedik még 3000 eurónál is többet (persze személyenként!) a nyaralásra.

Ausztriában a szabadidő eltöltése utazással a mindennapi élet természetes része, arról nem hajlandóak az osztrákok lemondani, rendszeresen és előrelátóan tervezik az éves szabadságukat. Az említett felmérés alapján a megkérdezettek 51 százaléka a tervezett utazása előtt legalább 3 hónappal előbb foglalja le a szállását, illetve az utazási csomagot. A legfontosabb (kétharmad részt) indíték a pihenés és kikapcsolódás; a többi: az új megismerése iránti vágy (15%), vagy az együttlét közeli családtagokkal, barátokkal (13%). Az utazásról döntésnél a lehetőségek közötti választást elsősorban az ár határozza meg; a felmérésben részt vevők 53 százaléka jelölte meg ezt a szempontot első helyen. A kiszemelt/tervezett célhely időjárása a válaszadónak harmadának fontos, és csaknem ugyanennyinek a biztonság is fontos feltétel a döntésnél.

Tudósítónk, Kovács Balázs Bükfürdő standján.

Az idén a legnépszerűbb utazási formák a Ruefa utazási iránytűje szerint a következőek: vízparti nyaralás (25%), körutak, tematikus utazások (10%), városlátogatás (8%), amelyet az aktív turisztikai kínálat (7%) keresése és wellness (5%) követ a sorban.

Az osztrákok 77 százaléka 2020-ban földrészünkön és a hazájához közeli országokban tervezi pihenését. Ez utóbbiak népszerűségi listáját az idén Olaszország vezeti, amelyet Horvát- és Németország követ. Kicsit lemaradva, már nem „dobogós” helyen következik Görög- és Spanyolország. További népszerű és felkapott úti céljai lehetnek még a nyaralást tervező osztrákoknak: Nagy-Britannia és Franciaország holtversenyben. Magyarország hatodik a sorban, tavaly a hetedik volt. További vágyott úti cél még: Egyiptom, Szlovénia, az Egyesült Királyság, valamint Hollandia. Érdekes megállapítása a Ruefa elemzésének, hogy az osztrákok körében ez évben a legkedveltebb európai városok Amszterdam, Berlin, München, London, Hamburg és Barcelona.

A reprezentatív felmérés válaszadóinak 71 százaléka belföldi utat (is) tervez: a fürdőhelyek és wellness-kínálatok állnak a kívánságlista élén, persze a tavak és a hegyek mellett. A belföldi turizmus szempontjából a legnépszerűbb három tartományok Stájerország, Salzburg és Karintia. Távoli úti célokat a válaszadók 28 százaléka jelölt meg, s közülük az USA, Thaiföld és a Maldív-szigetek lesznek a legkeresettebbek 2020-ban.

További kedvencek: a hajós körutak és digitális detox, a technológiai eszközök nélküli utazás, ami azt jelenti, hogy nem visznek magukkal számítógépet, nem pillantanak fél percenként az okostelefonjukra és mellőzik az internet kínálta ezernyi lehetőséget. Minden ötödik osztrák részt vett már hajós körúton, további 41 százalékuk pedig tervezi ennek kipróbálását a közeli jövőben. Csaknem ugyanennyien viszont elutasítják a hajós utakat, mert túlzsúfoltak, drágák és mert aggódnak a természeti környezetért. Osztrák barátaink egyre látványosabban zölden gondolkodnak és tesznek is a lehető legtöbbet a környezetért; ezt a témakört a RUEFA-elemzés is körbejárta.

Ma este bezárt a Bécsi Utazási Vásár.

További érdekes megállapítása a kutatásnak, hogy bár a válaszadók háromötöde a „mindennapok során” tudatosan odafigyel a környezet védelmére, ez az arány „csak”45 százalék a nyaralás, szabadságolás alatt. A lakosság 36 százaléka már találkozott utazásai során az „overtourism” jelenségével, ezért mintegy kétharmad ügyel arra, hogy elkerülje a túlzsúfolt helyeket. (A szerk. megj.: például Velence.)

Látványosan növekszik a vonatos utazások népszerűsége: ugyancsak a válaszadók kétharmada hajlandó lenne Európán belül vonattal utazni, ha az utazási irodák, ügynökségek a sínen jól megközelíthető ajánlatokkal állnának elő.

Szintén évek óta „divat” a csomagtúrák választása, főleg azóta, hogy az Európai Unió tovább erősítette a fogyasztóvédelmet; ezen még a Thomas Cook utazási iroda csődje sem változtatott érdemben. Bár az internetes és e-mailben küldött ajánlatokkal az osztrákokat is „bombázzák”, a személyes tanácsadásnak nincs párja, még mindig döntő szerepe van az utazási foglalásokkor.

Erre bizonyíték a ma zárult bécsi utazás vásár: a Ferien Messe, ahol 80 ország, több mint 800 turisztikai szolgáltatójának kínálatára évről-évre 150 ezernél is többen kíváncsiak. (A Ruefa teljes jelentése elérhető innen.)