Ingyenes HPV elleni oltási kampány bécsi fiataloknak

Ausztriában eddig csak a 9–11 évesek számára volt ingyenes a HPV (humán papillomavírus, a világon az egyik legelterjedtebb, szexuális úton terjedő vírus) elleni oltás. A múlt év végén azonban abban egyeztek meg az osztrák állam, a társadalombiztosító és a tartományok, hogy minden, 9–20 év közötti nő és férfi számára ingyenesen elérhetővé teszi a vakcinát. Bécsben február 1-jétől lehet kérni az oltást. (A nyitó képhez: fiúknak és lányoknak egyaránt ajánlott a HPV elleni védőoltás © PID / Stephan)

Újabb oltási kampány kezdődik Bécsben: ezúttal a 920 évesek kérhetnek ingyenes HPV elleni védőoltást. Ausztriában eddig a 9–11 évesek számára volt csak ingyenes az oltás, a 12–17 évesek kedvezményes áron juthattak hozzá, a 18 éveseknek és idősebbeknek pedig már teljes árat kellett fizetniük érte.

Az osztrák állam, a társadalombiztosító és a tartományok a múlt év végén megállapodtak: minden 920 éves számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az oltóanyagot. A költségek kétharmadát az osztrák állam fizeti, a többit pedig a társadalombiztosító és a tartományok vállalták magukra; utóbbiak fizetik az oltás beadásával kapcsolatos kiadásokat.

A bécsi fiatalok már február 1-jétől kérhetik az ingyenes oltást – két, erre a célra kijelölt oltóközpontban, illetve az oltási programban részt vevő orvosoknál. A védőoltással kapcsolatos tájékoztató anyag a német mellett angol, bosnyák, horvát és szerb nyelven is elérhető.

Peter Hacker, Bécs egészségügyi tanácsnoka arra kérte az érintetteket, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével, és külön felhívta a fiúk és fiatal férfiak figyelmét, hogy ne legyenek hiúak, ők is adassák be az oltást.

A Gardasil 9 oltóanyag a HPV kilenc típusa – a rákot okozó humánpapillóma-vírusok 90 százaléka – ellen alakít ki védettséget. A méhnyakrák a világon a második leggyakoribb rákfajta, a rákban szenvedő nők harmadik leggyakoribb halálozási oka. A fertőződés veszélye nők és férfiak esetében azonos, így fiúk és lányok számára egyaránt ajánlott az oltás.