Irány Dél-Ausztria! – kihagyhatatlan tippek

Mostanában nyugati szomszédságunkban is hét ágra süt a nap, különösen az ország déli vidékén, Karintiában, ahol tiszta és meleg vizű, fürdőzésre kitűnően alkalmas tavak sokasága várja a látogatókat.

Hatalmas, háromezres hegycsúcsok, szelíd dombocskák övezik a sík terepeket. A hegycsúcsokról olyan vidéket szemlélhetünk, ahol meghatározó az Alpok–Adria-térség kulturális sokszínűsége. Ausztria vízben leggazdagabb tartománya – Karintia – mintegy 200, fürdőzésre alkalmas tavat, nyolcezer kilométernyi folyót, hatvan gyógyforrást és 43 gleccsert kínál.

Hat kihagyhatatlan ötlet a nyárra:

1. Három országon át túrázás. Nem kell mindjárt az Alpok–Adria-túraút mind a 43 szakaszát egyszerre megtenni és 750 kilométert túrázni a Großglockner gleccserétől egészen az Adriai-tengerig. Kicsiben is lehet kezdeni. Hiszen a Karintián, Olaszországon és Szlovénián át haladó távolsági túraút esetében az élmény áll a középpontban. Az utazás megszervezésében (szállás, csomagszállítás, étteremtippek) segít az Alpok–Adria túraút foglalási központja.

2. Átkelés a Pasterze-gleccseren. Hágóvassal, beülővel és hegymászó kötéllel felszerelve vághatnak neki a jelentkezők a Großglockneren, Ausztria legnagyobb hegyén található gleccsernek. Államilag elismert, okleveles hegyi túravezető által vezetett túra (júniustól szeptemberig), amely garantáltan nem hagy hidegen senkit.

3. Saját kezű kenyérsütés. Karintiában, a világ első slow food travel desztinációjában a regionális, szezonális és tradicionális gasztronómia különleges jelentőségű. A kézműves élelmiszerek ambiciózus előállítói szívesen avatják be titkaikba a helyieket és vendégeket egyaránt: aki szeretne, részt vehet a munkában és maga is készíthet ételeket. A kínálat a kenyérsütő kurzustól kezdve a tejfeldolgozáson keresztül a sörfőzésig és a fűszer-kóstolásig terjed.

4. Mountainbike-taxi: hajóval és felvonóval a kívánt ösvényhez. Fel a hegyikerékpárra és már kezdődhet is a túra! Európa legmagasabban fekvő fürdőtavának partjáról 13 hegyikerékpáros ösvény indul. A kiválasztott hegyikerékpáros útvonalat megközelíthetjük közvetlenül a szálláshelyről, vagy élhetünk a Weissensee nyújtotta csábító különlegességgel is: a mountainbike-taxiként működő hajóval és csónakokkal. Így az oda- és a visszaút is rövidíthető vagy egész egyszerűen csak megszépíthető és kényelmessé tehető a startponthoz vezető út. A Weissensseen közlekedő menetrend szerinti hajók tökéletesen fel vannak készítve a kerékpárszállításra. Emellett a Weissensee Felvonótársaság rendelkezik kerékpár-szállításra is alkalmas ülőfelvonókkal, amelyek a kerékpárt és tulajdonosát mindössze 12 perc alatt juttatják fel a csodás panorámát kínáló Naggler Almra.

5. Minden kanyar újabb élmény Karintia panorámaútjain. A tartomány változatos hegyeit autóval is felfedezhetjük. A Großglockner alpesi panorámaút, a Nockalm út, a Villachi alpesi út és a Goldeck panorámaút környéke mindig megér egy látogatást. Az 1935-ben megnyitott Großglockner alpesi panorámaút Európa egyik legszebb panorámaútja és egyben Ausztria egyik legtöbbet látogatott környéke is. A panorámaút déli bejáratánál fekszik a híres hegymászófalu, Heiligenblut, ahonnan 16 kilométer megtétele után érhetjük el a Ferenc József császár-magaslatot. Innen nagyszerű túrákat tehetünk, például a Pasterze-gleccseren vagy a Kaiserstein panorámaúton át a Swarovski-kilátóig.

6. Száz látnivaló látogatható ingyen: múzeumok, hegyi felvonók, élményfürdők, sétahajók, panorámautak, szabadidős és élményprogramok.

A Karintia-kártyával mindez lehetséges. Az univerzális kulcsként működő üdülési kártya áprilistól októberig érvényes. Ezenkívül Karintiában számos regionális bónuszkártya is létezik.