IVSZ-támogatás az oktatás digitális átállásához

A koronavírus terjedésével kialakult példátlan helyzet teljes körű társadalmi és szakmai összefogást követel. Különösen érvényes ez az oktatás folyamatosságának fenntartására, hiszen sem a pedagógusok, sem a családok nem állnak készen az azonnali váltásra. (A nyitó kép forrása: https://www.netzwerk-digitale-bildung.de/blog/so-bereichern-digitale-werkzeuge-den-unterricht)

A digitális oktatási megoldások bevezetése a járvány talán egyetlen kedvező következménye, ugyanis a már 2016-ban elfogadott Digitális Oktatási Stratégiáról (DOS) és a digitáliskompetencia-keretrendszerről szóló rendelkezések által meghatározott tennivalókat most egyetlen hétvége alatt kellene előkészíteni és bevezetni. Az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, az IVSZ ezért javasolja, hogy a következő napokra a kormány rendeljen el előrehozott tavaszi szünetet vagy „digitális átállási időszakot”, és a digitális tanrend csak ezt követően lépjen életbe.

Néhány napos vagy hetes átállási időszak sem lenne elegendő a digitális oktatás teljes körű megszervezésére, arra viszont igen, hogy az oktatási intézmények, a pedagógusok és a családok felkészüljenek a digitális megoldások alkalmazására.

Az IVSZ a tagvállalatai, illetve a digitális gazdaság szereplői nevében felajánlja: minden rendelkezésére álló eszközzel támogatja az oktatási kormányzat, az iskolák és a családok erőfeszítéseit.

Evégett az IVSZ elnöksége felkéri a szervezet mintegy 400 tagvállalatát és a digitális gazdaság szereplőit, hogy gondolják végig, milyen módon (eszközökkel, szolgáltatásokkal, szakértői kapacitásokkal, stb.) tudnának hozzájárulni az oktatás folyamatosságához – és egyben köszönetet mond azoknak az ágazati szereplőknek, amelyek már megfogalmaztak különböző felajánlásokat.

Az IVSZ nemcsak ezeknek a javaslatoknak az összegyűjtését vállalja, de a szervezet oktatási munkacsoportjának bevonásával olyan módszertani ajánlások kidolgozását is, amelyek segítenek a lehető leghatékonyabb ingyenes oktatási csomagok, módszertanok és tartalmak kiválasztásában és bevezetésében.

Tisztában vagyunk azzal, hogy sok pedagógus még nem próbálta ki a digitális eszközöket és digitális pedagógiai módszereket – őket szeretnénk megnyugtatni, hogy léteznek olyan egyszerű megoldások, amelyek elsajátítására néhány óra elegendő. A javasolt átállási időszak idején nemcsak erre nyílna mód, hanem arra is, hogy a családok – akár felajánlott támogatások, akár egy kamatmentes állami hitelprogram – formájában beszerezzék azokat a digitális eszközöket, amelyek a távoktatásban való részvételhez szükségesek.

Az IVSZ felajánlja segítségét az oktatási kormányzatnak az alkalmas otthoni eszközök körének meghatározásában, ajánlások elkészítésében.

Az infrastruktúra, a digitális eszközök és a digitális megoldások rendelkezésre állása sem elegendő azonban a digitális platformon történő oktatáshoz: mind a pedagógusok digitális pedagógiai módszertani ismereteit, mind digitális kompetenciáit fejleszteni szükséges. Az IVSZ felajánlja, hogy igény esetén tagjai és az IKT-ágazat képviselői körében megszervez egy olyan segítői hálózatot, amelyben valamennyi digitális oktatási platform, eszköz és szolgáltatás szakértői helyet kapnának és egyfajta „online helpdesk” formájában segítenék a pedagógusok munkáját.

Végezetül javasoljuk, hogy a digitális oktatást – különösen az átállási időszak alatt – kellő rugalmassággal kezelje az oktatási kormányzat; véleményünk szerint jelen helyzetben a legfontosabb az oktatási tevékenységben való rendszeres aktív részvétel. A mostani „digitális tanrendet” egy majdani digitális oktatási rendszer tömeges tesztjének javasoljuk tekinteni, keresve a hosszú távon is alkalmazható legjobb gyakorlatokat. A mostani kényszerű kísérletet pedig ágyazzuk egy társadalmi mozgalom keretei közé: #azertistanitok #azertistanulok.

Az IVSZ kéri a tagjait és a digitális gazdaságban érintett valamennyi vállalkozást, hogy ha eszközzel, licensszel, szakértelemmel vagy bármilyen egyéb módon támogatni kívánja a digitális oktatás bevezetését, tegye meg felajánlásait ide kattintva!, illetve vegye fel a kapcsolatot az IVSZ oktatási munkacsoportjával a digitalisoktatas@ivsz.hu email címen, ha támogatni szeretnék.

Linkgyűjtemény a digitális oktatáshoz

Honlapján és Facebook oldalán az IVSZ folyamatosan tájékoztat a kezdeményezésekről.

Útmutatók:

Cégek felajánlásai

  • A Manóba! – segítség a távoktatás bevezetésében
  • IBM Video Streaming – ingyenes video-streaming eszközök online tanórák lebonyolításához
  • Telenor HiperSuli –tanároknak/intézményeknek és szülőknek szóló javaslatcsomag

Facebook-csoportok

Egyéb eszközök