Jamie karácsonya

A világ egyik leghíresebb sztárszakácsa sok mindent megengedhet magának, ő ma a Brit Királyság egyik nagyon népszerű arca, számos uralkodói kitüntetés tulajdonosa, miközben próbálja megőrizni azt az imázst, milliárdos és ötgyerekes családapa létére, hogy csupán egy fiú a szomszéd házból, aki jókat főz. (Képünk illusztráció, forrás: colourbox.dk)

Népszerűsége hazánkban is töretlen, és nem az itthon is létező étterme miatt, amit – szomszéd fiú ide vagy oda – kevesen tudnak megfizetni Magyarországon, inkább azért, mert a szakácskönyvei többnyire jól használhatók. Az sem utolsó marketingötlet, hogy külön kiválogatva-átalakítva az eddig is már jórészt ismert Jamie fogásokat, kiad egy látványos karácsonyi kötetet, hiszen ez ajándékötletnek is nagyvonalú tipp. Ráadásul forgatható egész évben is.

Ünnep idején egyébként is többet engedünk meg magunknak, és az ebben szereplő receptek, illetve a hozzávalók semmivel sem drágábbak, mintha töltöttkáposztát vagy bejglit tennénk a család asztalára.

Ami már megszokott nála, és persze ügyes húzás, hogy nem a brit konyhát erőlteti, abban nincs is sok minden, ami ellenállhatatlan, hanem a svédet meg a marokkóit, és természetesen a franciát meg az olaszt, csemegézve ebből is, abból is.

Egy példa: Pommes Anna, ahogy én csinálom: vékonyra szeletelt burgonya, rozmaring, kakukkfű és torma. Ezek a nagyon egyszerű és hétköznapi anyagokból készült ételek a leghasználhatóbbak, ez esetben a megunt krumplipüré helyett, jórészt ugyanolyan hozzávalókkal.

A könyv külső és belső képe nagyon modern, sőt, modernista, semmi nem túlzsúfolt, a fotók kiválóak és nem agyonretusáltak, kivéve főhősünk arcát, de ennyi nárcizmus egy világnagyságtól megengedhető. Az ételek kevéssé vannak photoshopolva, ez is előny. Az egész miliő családias hangulatot áraszt.

Hívószavak a könyv hátsó borítójáról: ünneplés, család és barátok, nagy bulik, móka és kacagás, boldogság, csengőszó, szép emlékek, a legjobb karácsony.

Mint láthatjuk, az eredeti fogások itt csak háttérelemként jelennek meg, az életmód a lényeg. Étel helyett az élet.

Happy Christmas!