Javult a levegő, a klímaváltozás folytatódik

A légszennyezés világszerte mérhetően csökkent a nagyvárosok, iparvidékek fölött, a zaj- és fényszennyezés is látványosan visszaesett. Az üvegházhatású gázok koncentrációja viszont a legjobb esetben is alig csökken 2020-ban, mert e gázok esetében a hosszú távú kibocsátás a döntő tényező. (A képen: a Dhauladhar-vonulat egy jalahandari háztetőről 2020. április 3-án. Fotó: Saumya Sharma)

A koronavírus-világjárvány miatti karanténintézkedések miatt annyira kitisztult a levegő az északi indiai államban, Pandzsábban, hogy Jalahandar városából látható lett a Himalája Dhauladhar-vonulata.

A vonulat az Alacsony-Himalája része, legmagasabb csúcsa az 5982 méteres Hanuman Tibba. A hírben nem az az érdekes, hogy a hegyvonulat látható a légvonalban 140 kilométerre levő városból – a hegység azelőtt is fotózható volt Dzsálandhárból, de csak a csúcsok és csak esőzés után. Most viszont a több mint 300 km hosszan elnyúló vonulat alacsonyabb fekvésű régiói is kivehetők voltak.

„A tartósan kedvezőtlen levegőminőség a WHO kimutatása szerint évente több millió ember idő előtti halálozásában játszik szerepet – magyarázza Bozó László meteorológus, az MTA Földtudományok Osztályának elnöke. – A koronavírus-járvány terjedésének lassítása végett az ipari termelésben és a közlekedésben bevezetett nemzetközi korlátozások számottevően csökkentették bizonyos légszennyező anyagok koncentrációját. Légkör-tudományi szakemberek számítógépes modellkísérletekkel bizonyították az embertől eredő kibocsátás meghatározó fontosságát a levegőkörnyezet állapotának alakításában. A mostani rendkívüli helyzetben viszont mérési eredmények is bizonyítják, hogy főként a sűrűn lakott nagyvárosok és ipari régiók környezetében az emberi egészség szempontjából is fontos…

(A cikk itt folytatódik, tessék kattintani!)