Jóformán nincs megfizethető árú építési telek Budapesten 

Jól jártak azok, akik évekkel ezelőtt a budai, XI. kerületi Madár-hegyen vásároltak telket, az akkor még beépítetlen részen. Az egykori víkendházak helyén népszerű lakóövezet létesült, ahol évente 100 ezer forinttal növekszik az új lakások négyzetméterára, mostanra pedig elérte a 750 ezer forintot. Ha valaki évekkel ezelőtt vett ott egy telkeket, most nagyon jó áron tudja továbbadni. (A kép forrása: http://www.hausbau-hilfe.info)

Van azonban arra is példa, hogy valaki a felkapott és elegáns II. kerület peremén, befektetési céllal vásárolt telket annak reményében, hogy nyaralóból rövidesen lakóövezetté nyilvánítják a területet. Az átsorolás elmaradt – a telek meg csak nem akar elkelni a várt áron.

Egy másik példa: a pesti XIV. kerületben, azaz Zuglóban valaki úgy vett házhelyet, hogy arra saját erőből felépített egy négylakásos társasházat. Most azzal hirdeti a benne eladó három lakást, hogy a tulajdonos magának építtette a házat és benne is fog lakni. Ennél tökéletesebb minőségi garanciát aligha adhat építtető, miközben a saját lakásának építési költségei megtérülnek az eladásokból.

Egyre gyakoribb jelenségről van szó: a drága telkekre inkább 3-4 lakásos társas-, iker- és sorházakat építenek vállalkozók, mert így nagyobb a megtérülés. A budapesti ingatlanforgalmi adatbázisokban elenyészően kevés a magánszemélyek által vásárolt telek – vélhetőleg a még szabad és beépíthető telkek zömét az előző években építési vállalkozók vásárolták fel. Még a kivitelezők is átpártoltak a nagyobb ingatlanfejlesztésekre egy-egy önálló családi ház építéséhez így már nehéz megbízható, kiváló minőségi munkát végző szakembert találni.

A jelenlegi kormány ösztönzi a lakásépítés fellendítését. A CSOK és a saját célú építkezések esetében az ötmillió forintig visszaigényelhető általános forgalmi adó egyaránt felpörgette az építkezési kedvet. Az egekbe szökő lakásárak arra is kényszerítik a saját otthonra vágyókat, hogy belevágjanak az építkezésbe. Egy belvárosi használt lakás áráért már családi házat lehet venni, építeni a fővárosi agglomerációban. A legnépszerűbb célpontok a jól megközelíthető agglomerációs települések: Érd, Szigetszentmiklós, Dunakeszi. A naponta ingázók számára a még kedvezőbb ár és az egyre bővülő és korszerűbb tömegközlekedés miatt Ócsa, Dabas, Pécel és Monor is vonzó célpont lehet; ott már 150-200 ezer forintos négyzetméteráron vásárolható jó minőségű családi ház.

Budapesttel éppen az történik, mint a világ minden nagyvárosával: megállíthatatlanul tart a sokáig beépítetlen területek lakóövezetté alakulása, a központi régió urbanizálódása. Jó hasonlítási időszak a 2015. év, mert akkor még nem kezdődött el az új lakások iránti kiemelkedő kereslet, és még az áfa-visszatérítési lehetőség sem volt érvényben. Az utóbbi jó két évben több, mint ötven százalékkal drágultak a családi ház építésre alkalmas telkek a főváros XXII. és XXIII. kerületében, ahol még így is mérsékeltnek mondhatóak a 20-40 ezer forintos négyzetméterenkénti árak. Főleg Zuglóhoz képest, ahol a telekárak 47 százalékos emelkedéssel már elérték a négyzetméterenkénti 120 ezer forintot – csakhogy beépíthető telek már jószerével nincs is, ha pedig akad, arra társasház épül. Budán, a II. és XII. kerületben, a drágulás után már a 100 ezer forintos telekár a jellemző.

Érdekesség: a II. kerület peremén ennek a feléért is viszonylag bőséges a kínálat. Így aztán érthető, hogy akik önálló házra vágynak, miért is mozdulnak az agglomerációs települések irányába. A telekárat alapvetően meghatározza a megközelíthetőség. Dunakeszin 75 (!) százalékos drágulás után 45 ezer forint a telek négyzetmétere, miként Budaörsön is 45 ezer, ahol „csak” 40 százalékkal drágultak a telkek. Pilisvörösvár szintén felkapott: ott 50 százalékos áremelkedést regisztráltak, igaz, viszonylag olcsó, 18 ezer forintos négyzetméterárak mellett.

Az ugyancsak jól megközelíthető Vecsésen már „barátibbak” az árak: 21 ezer forintért adják a telek négyzetméterét. Érd, Szigetszentmiklós, Gyál, Pécel, Gödöllő, Pomáz tartoznak az elérhetőbb kategóriába a maguk 13-15 ezer forintos négyzetméteráraival.