Jön a pápa kórusa – egy éjszaka a hangszerek királynőjével

Nagy öröm, hogy a bezártság után a Filharmónia Magyarország szervezésében rendevények százain vehetünk részt a nyáron. A fesztiválok mellett országos programokkal, nyáresti kikapcsolódással várják a közönséget. Hatvannál több városban jó 100 koncertet kínál az OrgonaPont-sorozat, augusztus 7-én pedig „az orgonák éjszakáján” népszerűsítik tovább a hangszerek királynőjét. Különlegesség, hogy Ferenc pápa énekegyüttese, a világ legrégebbi kórusa is csatlakozik a programhoz.

A sok száz program között van orgonakoncert, orgonás liturgia, továbbá az orgonához kapcsolódó sok egyéni ötlet, előadás, kiállítás, hangszerbemutató és színes program. A balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején is felcsendül majd az orgonaszó. Szegeden az orgonazene kedvelői megkostólhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig orgonakoncertek közül válogathatnak.

Érdekesség, hogy az idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, akinek a többi között az Oscar-díjas „Mindenki”, valamint az Arany Medve díjas „Testről és Lélekről” című film zenéjét köszönhetjük.    

Budapesten is események sora várja a közönséget. A Budavári Evangélikus Templomban Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertjét hallhatják, a hangverseny után pedig „orgonasimogató” előadáson is részt vehetnek a hallgatók. A belvárosi Ferences templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművész koncertje lesz, amihez csatlakozik a Budapest Jazz Club az orgonák éjszakáján. Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és a magyar zenei élet egyik legkiválóbb dobosaként számontartott Balázs Elemér.

Az idei különlegesség: a pápa kórusa érkezik Magyarországra a Vatikánból. A fantasztikus programra a Szent István Bazilikában kerül sor, augusztus 7-én 20 órai kezdettel.

A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában: már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb „a cappella” egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.