Karikatúra-kiállitás Hofi Gézáról Debrecenben

Sztárok jönnek, sztárok mennek a tündöklés egén ma is, meg holnap is, micsoda átjáróház!? Hofi Gézát nem szabad a sztárok közé sorolni. Ő a magyar emberek emlékezetében az örök legenda. Úgy él továbbra is szellemisége a mai köztudatban, mint a „tudod, haver”-effektus, ami újból és újból elővillan, ha az emlékekről folyamatosan lefújódik a por.

Hofi nevéhez nem kellett soha semmilyen címeres (caf)rang, elég volt csak a nevét kiejteni: Hofi, és innen mindenki tudta, hogy ki az A HOFI, miközben már ott ült a mosoly az emberek arcán.

Neki a közönség figyelmére szüksége volt, abban lubickolt, dagonyázott a nézőtérről áradó szeretetben. A közönségnek is igénye volt egy olyan ember megjelenésére a színpadon, aki nagyon finoman, célirányosan volt képes kimondani azt, amit a nagy többség nem, még ha ezek a gondolatok a lelkük mélyéből fakadtak is föl abban az időben. Hofi szavai, mondanivalója nagyon is telibe találtak, igazak voltak a társadalomról alkotott kór/korkép (v)iszonyairól.

Halála (2002) óta lassan egy újabb generáció nő fel. Vajon ő tudnak-e valamit is Hofi Gézáról?

Létezik-e Hofi-klub, -társaság, -díj, -emlékház? Nem tudunk róla. De ne csüggedjünk, vannak kísérletek, erőfeszítések az értékeink, az ő értékeinek a megőrzésére is! Friss értesülés szerint a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a Konzervatórium Galéria vezetője, Debreceni Tamás ötletei alapján, Hofi szellemiségére ültetve, és a magyar nyelv játékosságára, szépségére, kifejező erejére, logikájára építve szituációs karikatúrákból álló kiállítási anyagot mutatnak be február 10-én délután három órától „Próbálj meg lazítani!” címmel. Ott, a Konzervatórium Galériában eddig már 18-szor megrendezték a „Bohém hangulat” karikatúra kiállítást. Országosan egyedülálló teljesítmény, nagy közönségsikerrel.

A zenés műsort eseményt az intézmény tanárai és hallgatói szolgáltatják. A február 10-i eseményt máris hatalmas közönségvárakozás előzi meg. A februári tárlat alapja lehet a majdani az országos vándorkiállításnak, melynek alkotó karikaturistái: Jeney Klára és Fábry János, Pulitzer-díjas, az ötletgazda pedig Debreceni Tamás. A kiállítás április 30-ig naponta reggel nyolctól este nyolcig látogatható a debreceni Konzervatórium Galériában (Nagyerdei körút 82.).