Kedvező a klíma, a talaj: Velence is feliratkozott a borrégiók térképére

Az etyeki borászok mára országos népszerűségnek örvendenek, de ezen a tájon mások is szeretnének kitűnni finom nedűikkel. Velence eddig, főleg, mint a fővároshoz közeli pihenőhely volt közkedvelt; a minap azonban kellemes nedűivel is bemutatkozott.

Az etyek-budai borvidék csak nem egészen harminc éve, 1990-ben kapott borvidéki rangot, de őrzi a szőlőtermelés sok évszázados hagyományát. Az ökológiai adottságoknak köszönhetően kiváló minőségű pezsgők és borok „teremnek” ezen a területen.

Az etyek-budai borvidék egyik régiója Velence, amely sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik.

Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű. Mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc – említette Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a körzeti hegyközség elnöke is. Koszti András, a település polgármestere kiemelte, mennyire fontosnak tartják az önálló bormárka létrehozatalát.

Velence márka alatt  jelenleg öt borból álló kollekciót értenek, amely a következőket tartalmazza: Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Zöld Veltelini, Velence Fehér Cuvée, Rosé Cuvée, közülük több kiemelkedő eredményt ért el nemzetközi szinten is.